Grefierii cărăşeni s-au alăturat protestului din ţară - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Vineri, 22 martie 2019, aceştia au protestat timp de o oră, între orele 11.00 – 12.00,  în faţa Tribunalului Caraş-Severin.

În urma protestelor din ţară din 11 martie şi 18 martie, când grefierii au purtat mai întâi banderole albe, iar apoi au refuzat munca suplimentară, aproximativ 50 de grefieri de la Tribunalul Caraş-Severin şi-au suspendat vineri dimineaţa activitatea, timp de o oră, ieşind cu pancarte în faţa instituţiei. Aşa cum se arată şi în comunicatul remis redacţiei, măsura de protest a fost luată de către organele de conducere ale sindicatului şi ale asociaţiei, ca urmare a pasivităţii factorilor de decizie şi a neadoptării unor măsuri concrete şi imediate pentru a rezolva principalele probleme cu care se confruntă profesia. Astfel, la nivel naţional au fost formulate mai multe solicitări: adoptarea unui nou statut pentru profesie; adoptarea unor noi regulamente de ordine interioară ale instanţelor şi parchetelor; suplimentarea schemelor de personal; condiţii de muncă; necesitatea înfiinţării unei direcţii de specialitate în Ministerul Justiţiei; eliminarea inechităţilor salariale la nivelul categoriei noastre profesionale – aplicarea unitară a legii salarizării de către fiecare angajator în parte; plata orelor suplimentare; iniţierea elaborării standardelor ocupaţionale şi a calificărilor profesionale corespunzătoare.

Liderul sindicatului grefierilor cărăşeni, grefier Cristiana Erika Popa, membru în Biroul Naţional – Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, a expus care este situaţia pe plan local, la Tribunalul Caraş-Severin: „S-au făcut angajări în ultima perioadă, deci, cred că la momentul de faţă mai este un singur post liber. Noi suntem mai puţini, fiindcă instanţa noastră este mai mică decât celelalte din ţară, iar acum vorbim de solicitările grefierilor la nivelul întregii ţări. În general este vorba de volumul mare de muncă. Noul Cod de procedură civilă care a apărut şi cel de procedură penală necesită mai mult personal. Dar şi pe plan local este vorba de volumul mare de activitate, nu este făcută normarea muncii şi nici n-a fost făcută niciodată, sunt complete care intră cu 20-40 de cauze complexe şi grele cu care se rămâne şi peste program. Niciodată n-am fost plătiţi peste program cu ore suplimentare sau recuperări. Avem şedinţe şi complete care au ajuns şi la peste 200 de dosare pe şedinţă, deci nu poţi să termini în timp util, conform regulamentului, să termini încheierile, practicalele etc. Dar cu acestea ne-am tot confruntat aici, pe plan local“.

La capitolul condiţii de muncă, pe lângă solicitarea de aparatură performantă şi mobilier, grefierii cer la nivel naţional să li se asigure condiţii de igienă, sănătate şi securitate. În ce stare se află punctele sanitare, jurnaliştii cărăşeni au fost invitaţi să se convingă că acestea sunt precare şi pe plan local.

Protestul grefierilor cărăşeni a fost aplaudat de pe margine de câţiva cetăţeni, dar a avut loc şi un incident care a fost rezolvat foarte repede de către paza instituţiei. Este vorba despre o femeie care tocmai ieşea din Tribunalul Careaș-Severin, ea revoltându-se împotriva protestului, întrucât s-a simţit nedreptăţită de instanţa cărăşeană. Femeia n-a înţeles că era vorba despre un protest al grefierilor, nu al magistraţilor şi a început să lanseze o serie de acuzaţii la adresa instanţei cărăşene.

În semn de solidaritate, pensionarul Gavrilescu Ioan, în vârstă de 82 de ani, fost prim-grefier la Tribunalul Caraş-Severin, s-a alăturat mişcării sindicaliste, protestând împreună cu foştii săi colegi de breaslă: „Am venit să-i susţin pe colegi, fiindcă am constatat că nu s-a elaborat noul statut al grefierilor. Actualul statut este vechi, Legea 567/2004 a suferit foarte multe modificări, în detrimentul grefierilor. Mă refer şi la cei care activează şi la cei deja pensionaţi. Astfel, condiţiile de muncă sunt precare, nu există aparatură pentru sălile de şedinţe, mobilierul este degradat, meseria de grefier nu este respectată de organele ierarhic superioare. La Ministerul Justiţiei s-a început un proiect de regulament, mai precis de modificare a Legii 567, încă de pe când era ministru Mona Pivniceru. Au trecut nu ştiu câţi miniştri pe la Ministerul Justiţiei şi nu au făcut absolut nimic. Nouă, pensionarilor, ne-au tăiat din pensii prin altă metodologie de calculare a pensiilor, acestea nemaifiind actualizate cu venitul brut al unui grefier care se află în activitate. Eu am lucrat 42 de ani în Justiţie, am fost prim-grefier din 1980 şi am mai fost şi la alte instanţe“.