Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – După mai bine de patru luni de pauză, lotul olimpic de gimnastică a revenit la antrenamente. 16 gimnaști juniori și-au reluat pregătirea începând din această săptămână, iar prima și, probabil, singura mare competiție din acest an va fi Campionatul European de la Baku!

Federația are în plan organizarea Campionatului Național înainte de cel European, acesta fiind o verificare a sportivilor, dar deocamdată nu este nimic stabilit. De asemenea, șase dintre componenții lotului au efectuat în această perioadă un stagiu de pregătire la Izvorani, timp de două săptămâni.

„După o pauză extrem de lungă, ușor, ușor, băieții își vor reveni în formă. Cu bunăvoința tuturor factorilor implicați am putut să dăm drumul la pregătire. Acesta este un mare lucru, bineînțeles păstrând regulile. Avem un regulament făcut de noi, dar și unul impus de Federația Română de Gimnastică de așa natură încât să evităm orice problemă. Toți componenții lotului olimpic de juniori, dar și antrenorii au făcut testul și nu am întâmpinat probleme. Băieții merg toți la masă împreună, nu merg în magazine aglomerate și încercăm să menținem cât putem de mult această stare bună. Și adversarii noștri au început pregătirea un pic înaintea noastră, dar nu contează. Important este să vedem dacă se vor organiza Campionatele Europene în decembrie. De asemenea, vom vedea dacă înaintea acestor Europene se vor organiza Campionatele Naționale. Acestea din urmă ar fi ca o verificare înainte de competiția europeană. Noi ne pregătim în continuare, timp mai avem și important este să ne revenim. La Reșița se pregătesc în acest moment 16 sportivi”, a declarat Dan Grecu.

Coordonatorul lotului olimpic, Adrian Meleancă, a spus: „Am reluat antrenamentele de luni și suntem chiar la început cu pregătirea, după o pauză îndelungată. Ar fi trebuit să revenim un pic mai repede, dar totuși este bine că ne-am apucat de treabă. Luăm lucrurile treptat și sper ca băieții să reintre în formă. Cei 16 sportivi provin de la cluburile din Reșița, Lugoj, Timișoara, Buzău, Steaua, Dinamo și Bistrița. Sperăm că vom putea să ne continuăm pregătirea la Reșița. Câțiva dintre sportivi, cei șase aleși de colectivul tehnic, au efectuat înainte un stagiu de pregătire la Izvorani. Aceștia șase nu sunt bătuți în cuie și echipa se poate schimba. Unii dintre sportivii de la lot s-au mai antrenat pe la cluburi, dar pentru unii dintre ei sunt primele zile de pregătire de după pandemie”.

„Cu sportivii de performanță de la Clubul Sportiv Școlar Reșița și de la Clubul Sportiv Municipal Reșița am început un pic mai repede pregătirea și se vede diferența între copiii care au avut posibilitatea să se antreneze. Cei care se pregătesc pentru Europene au fost două săptămâni la Izvorani. Până în luna decembrie cred că vom fi în grafic cu pregătirea. Am luat toate măsurile împotriva coronavirusului, sala de gimnastică este foarte mare și putem să-i departajăm pe sportivi. Ne antrenăm doar noi cei de la lot și câțiva sportivi de la club și drept urmare nu sunt probleme legate de spațiu. Din câte știm noi, săptămâna viitoare vor fi alegeri la Federația Română de Gimnastică, mai precis pe data de 27 iulie, și credem că se va organiza o singură competiție. Încă nu este nimic stabilit. Sperăm ca măcar o competiție se va organiza înainte de Campionatul European, care nici el nu este 100% sigur că se va ține. Dacă se va organiza Campionatul European să sperăm că sportivii noștri se vor prezenta onorabil, deoarece situația nu este una simplă. După patru luni de pauză este destul de dificil să reintrăm în formă. Toate aceste rezultate care se pot vedea în sala de gimnastică se datorează și celor de la Primăria Reșița care ne-au ajutat cu cazare, celor de la Inspectoratul Județean Școlar Caraș-Severin care ne-au ajutat cu sala și, nu în ultimul rând, mulțumim CSȘ și CSM Reșița, care și ei au fost alături de noi în această perioadă”, a declarat Robert Bălan, antrenor CSȘ Reșița.

JCS-Ștefan Moraru