Gerul, stâmpărat cu ceai sau cu amenzi - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Nu doar canicula verii generează obligații suplimentare pentru angajatori, ci și gerul iernii!

Din cauză că zilele acestea sunt înregistrate temperaturi extrem de scăzute, în care disconfortul termic este accentuat, inspectorii cărășeni de muncă avertizează că vor fi cu ochii pe angajatori, pentru aplicarea măsurilor speciale de protecție a lucrătorilor, în cazul activităților derulate în aer liber. Acestea includ distribuirea a 0,5-1 litru de ceai fierbinte de persoană, pe schimb, acordarea de pauze în spații cu climat corespunzător și asigurarea echipamentului individual de protecție.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, pot recurge la reducerea programului de lucru sau la întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității în locurile impuse de lege.

Mai trebuie luate măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii determinate de munca în condiții de temperaturi extreme, cuprinzând controale medicale, reducerea programului pentru cei cu afecțiuni sau trecerea acestora în alte locuri de muncă, acordarea primului ajutor și transportul la spital.

Angajatorii care nu respectă aceste măsuri riscă amenzi contravenționale cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei. Trebuie specificat faptul că se consideră temperatură extrem de scăzută atunci când temperatura exterioară a aerului scade sub -20°C sau când, corelată cu condiţii de vânt intens, poate fi echivalată cu acest nivel.

JCS-A.M.