Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Grupul Ecologic de Colaborare Nera nu renunţă cu uşurinţă şi vrea să ştie cine taie lemne din zonele protejate.Deşi, frecvent, au loc tăieri ilegale de arbori în rezervaţia Balta Nera – Dunăre, autorităţile române şi cele sârbe preferă să „arunce pisica de-o parte şi alta a graniţei“, susţine preşedintele GEC Nera, Corneliu Popovici Sturza. Acesta declară că în baza bunelor relaţii de colaborare pe care le are cu alte organizaţii non-profit din Serbia, precum şi cu Direcţia Silvică din Pančevo, deţine informaţii despre tăierile ilegale ce au loc în această zonă.

„O informaţie mai exactă despre amploarea fenomenului şi despre posibilii vinovaţi nu a putut fi furnizată pentru că observatorii voluntari din Serbia nu au avut posibilitatea să se apropie suficient de zonă. Deoarece, în ultimele două luni am fost alertaţi de trei ori de colegii noştri din Serbia despre aceste tăieri, am alertat şi noi Inspectoratul Judeţean al Poliţiei Caraş-Severin, care, în 14 februarie, alături de Poliţia de Frontieră, a organizat o acţiune de control. Ulterior, ni s-a transmis că echipa trimisă în teren pentru cercetare nu a depistat nimic“, a declarat Sturza.

Tot în acea perioadă, în baza Legii nr. 544/2001, GEC Nera a cerut printr-o scrisoare adresată Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Inspectoratului de Regim Silvic şi Vânătoare Caraş-Severin, Administraţiei Parcului Natural Porţile de Fier şi Primăriei Socol, care este deţinătorul pădurii din Delta Nerei, un punct de vedere în legătură cu posibilele tăieri de lemne. Singurul răspuns a venit din partea administraţiei Parcului Natural Porţile de Fier, care menţionează că în rezervaţia naturală Balta Nera – Dunăre nu s-au produs tăieri ilegale de arbori. Cu toate acestea, GEC Nera susţine cu tăierile au existat.

„Informaţiile şi imaginile primite de la Asociaţia «Aurora» din Serbia confirmă faptul că în Delta Nerei, la confluenţa cu Dunărea, pe teritoriul Serbiei, s-au produs tăieri ilegale de arbori iar conform precizărilor făcute de către poliţiştii de frontieră din ţara vecină, care fac şi ei propria anchetă, aceste tăieri s-ar extinde şi pe teritoriul României, dacă este luată în considerare linia de graniţă stabilită după ultima întâlnire a comisiei mixte româno-sârbe pentru linia de frontieră. Pe baza informaţiilor deţinute până în prezent, s-a constatat că în Delta Nerei, în zona liniei de graniţă, există o porţiune de teritoriu unde în timp linia de graniţă a fost de mai multe ori modificată, motiv pentru care nu este controlată de către autorităţile din cele două ţări. Aici au loc tăieri ilegale de arbori, ce au ca rezultat diminuarea habitatului speciilor de faună şi floră acvatică protejate prin legile din România şi Serbia“, mai precizează preşedintele GEC Nera.

Pentru a demonstra că nu lasă garda jos, GEC Nera a solicitat conducerii centrale a Poliţiei de Frontieră Române informaţii exacte despre această linie de graniţă la momentul producerii tăierilor de lemne.

Roxana Bălan Nafiru