Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Guvernul României a adoptat Hotărârea privind declararea proiectului de investiții „Conducta de transport a gazelor naturale în direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa” ca proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale!

În prezent, în zona de vest a județului Mehedinți, precum și în zona de sud-est a județului Caraș-Severin, nu există conducte de alimentare cu gaze naturale, iar pentru încălzirea locuințelor, a spațiilor turistice sau comerciale, cât și a obiectivelor economice, sociale sau culturale este utilizat doar lemnul, cărbunele și gazul lichefiat. Acești combustibili creează disconfort, poluează mediul și contribuie la exploatarea pădurilor, iar concetățenii noștri se confruntă cu multe probleme sociale și economice.

În Caraș-Severin, pe direcția Topleț – Băile Herculane – Jupa, numai municipiul Caransebeș este alimentat cu gaze naturale. Actul normativ prevede ca traseul conductei din județul Caraş-Severin să traverseze comunele Topleţ, Mehadia, Cornea, Domaşnea, Teregova, Armeniş, Slatina-Timiş, Bucoşniţa, Buchin, Turnu Ruieni, Obreja, oraşul Băile Herculane şi municipiul Caransebeş.

Prin această realizare, se poate asigura alimentarea cu gaze naturale doar în traseul direct pentru peste 30.000 de consumatori casnici, 136 de instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale etc.) și încă 231 de agenți economici din județul nostru. Asigurarea tuturor utilităților va atrage investitori, va crea noi locuri de muncă și, în consecință, va duce la dezvoltarea economică și socială a celor două județe. Întreaga zonă a Dunării sau a Carașului beneficiază de numeroase hoteluri, pensiuni turistice, agroturistice și baze de tratament care trebuie susținute și valorificate cât mai eficient.

„Unul dintre pilonii multipli ai turismului în județul nostru este reprezentat de potențialul balnear asigurat prin stațiunea Băile Herculane, care moștenește un patrimoniu și o cultură balneo-climaterică cu o istorie de peste două mii de ani. Îmi doresc, ca întotdeauna, să fim alături alături de oameni, prin proiecte și acțiuni concrete, iar îmbunătățirea condițiilor de trai, precum și atingerea standardelor de viață europene, prin furnizarea de gaze naturale reprezintă un obiectiv esențial“, ne-a spus ministrul de Interne, Marcel Vela.

De asemenea, prin construirea unei noi conducte de transport gaze naturale din direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane către Caransebeș se creează premisa de interconectare a sistemului național de transport al gazelor naturale în partea de sud-vest a țării. Astfel, prin conexiunea din Jupa, între coridorul BRUA (tronsonul Hațeg-Caransebeș- Lugoj) şi noua rețea de transport gaze naturale (tronsonul Orșova-Caransebeș) se va realiza o presiune ridicată în reţeaua națională de furnizare a gazelor naturale către toți consumatorii din Banat, se arată în argumentarea actului normativ.

Prin implementarea acestui proiect de importanță națională, prin accesul la rețeaua de gaze naturale sunt vizate, printre altele, și următoarele obiective:
?reducerea cheltuielilor autorităților locale pentru accesul la rețelele de gaze naturale;
?crearea unor noi locuri de muncă;
?diversificarea surselor de energie pentru județul Caraș-Severin;
?creșterea nivelului de confort al cetățenilor;
?dezvoltarea stațiunii balneoclimaterice Băile Herculane, care dispune de o paletă foarte largă de factori naturali: ape minerale carbogazoase, feruginoase, calcice, magneziene, atermale;
?crearea oportunităților în domeniul turismului pe tot culoarul Timiș-Cerna.

JCS-Nina Curiţa