Gazul mai face un pas către Doman, Secu, Cuptoare şi Moniom! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pe final de an, aleşii locali au dat undă verde pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru extinderea reţelei de gaze naturale în cartierele Moniom, Secu, Cuptoare şi Doman. Investiţia va fi posibilă prin accesare de fonduri europene!

 Zilele trecute, Consiliul Local Reşiţa a fost convocat în şedinţă de îndată, pentru câteva proiecte arzătoare. Pe ordinea de zi s-a aflat şi un proiect de hotărâre referitor la reactualizarea studiului de fezabilitate cu privire la extinderea reţelei de gaze în cartierele aparţinătoare Reşiţei. Valoarea totală pentru această investiţie se ridică la 23.493.405,39 lei cu TVA, din care pentru construcţii şi montaj s-a aprobat suma de 19.729.680,84 lei.

Potrivit acestui studiu, reţeaua de distribuţie se va realiza din conducte PE 100 SDR 11, cu diametrele de 63,90 şi 110 mm. Tot din datele studiului de fezabilitate aflăm faptul că lungimea totală a reţelelor de distribuţie va fi de 31.617 metri liniari, din care pentru Moniom – 6.697, Doman – 10.220, iar pentru cele două cartiere, respectiv Secu şi Cuptoare – 14.700 metri liniari. Şi ca o noutate, studiul mai prevede şi un alt aspect de luat în seamă şi anume prin componenta „reţea inteligentă de distribuţie“ s-a propus amplasarea branşamentelor cu regulatoare de gaz cu blocare automată, iar pentru măsurarea consumurilor de gaze se vor utiliza contoare prevăzute cu dispozitive de corecţie şi mod de citire de distanţă. Şi pentru ca totul să fie „smart“, dar şi pentru a spori gradul de siguranţă în exploatare, se vor monta vane antiseismice amplasate în cadrul SRM-urilor existente, câte una pentru fiecare cuplare de reţea nou propusă.

Din analiza în teren, au fost identificaţi şi beneficiarii acestei investiţii. În cartierul Doman sunt 76 de gospodării, 5 instituţii publice şi 10 societăţi comerciale. În schimb la Moniom aşteaptă să vină gazul 129 de gospodării, 9 instituţii publice şi 21 de societăţi comerciale. Și mai multe familii, 376, vor fi principalii consumatori în cartierele Secu şi Cuptoare, pe lângă 11 instituţii publice şi 4 firme private.

JCS-Nicoleta Moraru