Caraş-Severin, Romania

COPĂCELE – Sătenii din Copăcele și Zorile sunt dispuși să găzduiască victime ale războiului în propriile gospodării. Primarul interimar Viorel Hîrțaucă a mers din casă-n casă în cele două sate de ucrainieni, îndemnând oamenii la solidaritate cu semenii lor!

„Am spus să-i primim dacă vor ajunge și-n comuna noastră, întrucât oamenii de aici au rădăcini în Ucraina. Oamenii sunt îngrijorați și spun că cine va veni va fi ajutat și bine primit în casele lor”, aflăm de la interimarul Hîrțaucă.

Demersul localnicilor este salutat de Marcel Vela, președintele PNL Caraș-Severin. Conform lui Vela, disponibilitatea comunității ucrainiene din Copăcele va fi transmisă către Prefectura Caraș-Severin, Inspectoratul General pentru Imigrări și Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne. „Felicitări domnului primar și comunității locale pentru deschiderea arătată față de refugiații de război din Ucraina”, afirmă Marcel Vela.

Demersuri umanitare au fost inițiate și de către Consiliul Județean. Astfel, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin a operaționalizat în regim de urgență spaţii de cazare în cadrul centrelor rezidențiale pe care le coordonează. În județ, sunt pregătite aproximativ 60 de locuri de cazare, cu posibilitatea de suplimentare.

JCS-Ionel Ivașcu

FOTO: Andreea Alexandru