Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – UAT-urile care nu încheie contracte de pază pentru fondul forestier sunt pasibile de amendă.

În prezent, angajaţii Gărzii Forestiere judeţene derulează acţiuni în baza protocolului încheiat cu Inspectoratul de Poliţie în vederea consilierii şi determinării proprietarilor de păduri să respecte prevederile Codului Silvic. Asta deoarece, în primele trei trimestre ale anului curent, au fost întocmite 19 procese verbale de contravenţie în cuantum de 32.600 lei, proprietarilor de păduri persoane fizice si juridice care nu au încheiat contracte de administrare sau prestări servicii cu o structură silvică autorizată, deşi aceştia au fost consiliaţi şi somaţi in acest sens.

„Din situația suprafețelor de pădure ale unităţilor administrativ-teritoriale din județ sunt câteva exemple. Primăria Gârnic deține 690,3 ha din care 513,3 ha acoperită cu contract și 177 ha fără contract; Primăria Goruia deține o suprafață de 263 hectare, din care are contract pe 192,6 hectare, Primăria Mehadia deține 1383,8 ha fără contract; Primăria Moldova Nouă deține 1463,7 ha din care 881,7 ha acoperită cu contract și 562 ha fără contract; Primăria Sasca deține 733,8 ha fără contract; Primăria Târnova deține 145,1 ha fără contract; Primăria Ticvaniu Mare deține 805,1 ha fără contract; Primăria Topleț deține 394,2 ha fără contract“, a precizat şeful Gărzii Forestiere Caraş-Severin. Acesta a adăugat că toate unitățile administrativ teritoriale au fost notificate în scris cu privire la prevederile legale și la riscurile pe care și le asumă, în eventualitatea apariției tăierilor ilegale fiind responsabile de drept de gestionarea patrimoniului pe care-l dețin.

Vă reamintim că, potrivit unui act normativ recent adoptat, proprietarii de păduri care dețin terenuri forestiere cu suprafețe mai mici sau egale cu 30 de hectare vor beneficia de servicii de pază gratuite a terenurilor forestiere.