Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Erwin Țigla crede în ceea ce ne unește: limba, spiritualitatea, cultura, spațiul unde trăim. Lucruri care-i întăresc încrederea că învingătoare a fost cultura într-un an 2022 pe care președintele Forumului German (FG) îl consideră unul al solidarității și comuniunii, în contextul celor trei jubilee pe care Reșița le-a marcat!

Jubilee pe care FG le-a marcat încă o dată la final de an prin plicul aniversar care, în ziua de 30 decembrie, a purtat întreaga corespondență trimisă de la oficiul poștal Reșița 1.

Sigur cultura va fi învingătoare și-n 2023, când Cetatea de Foc sărbătorește împlinirea a 120 de ani de la inaugurarea sistemului hidroenergetic Reșița – Secu – Văliug – Semenic, lung de 70 km, dintre care 15-20 sunt accesibili pentru a fi parcurși la pas. Este vorba despre porțiunea, care este și parte din Via Transilvanica, cuprinsă între ieșirea din Văliug, barajul și centrala Breazova și până la Secu.

Aceste aspecte au fost dezbătute în vara lui 2022 în cadrul evenimentului „Bârzava, bogăția apei”, la care a participat și președintele FG. Primăria propunea atunci amenajarea unor poteci la care deja se lucra. De asemenea, la Secu există calea ferată din canalul Secu, chiar dacă a dispărut pe vreo doi kilometri. Există și vagonetele și capătul vechii mine. Adică elemente discutate la evenimentul în cauză, prin care zona poate fi exploatată turistic întrucât este în administrația Reșiței.

Țigla vrea ca 2023 să fie un nou an în care să fim împreună, să mergem mai departe cu respect pentru trecutul comun și pentru generațiile vechi, fiecare făuritoare de speranțe la timpul său. Cele mai de seamă vor fi personalitățile jubiliare în anul 2023, anume 100 de ani de la trecerea în eternitate a dr. Corneliu Diaconovici, 125 de ani de la nașterea lui Alexander Tietz și tot 100 de ani de la nașterea lui Constantin Lucaci.

JCS-Ionel Ivașcu