Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Conform legendei, strălucitul calif Harun al-Rashid obişnuia să se deghizeze în om de rând şi, împreună cu Jafar, să se piardă printre muritorii de rând din ţinuturile sale, pentru a fi mereu conectat la viaţa reală a supuşilor săi şi la problemele şi abuzurile cu care aceştia se confruntă!

Nu ştim dacă au urmat exemplul califului abbasid sau ideea le aparţine, dar prefectul Cristian Gâfu şi subsecretarul de stat Dan Stan au lăsat confortul birourilor şi au făcut o incursiune prin judeţ, pentru a interacţiona cu cetăţenii şi pentru a lua pe viu pulsul problemelor. Primul popas a fost Vama Naidăş, unde împreună cu reprezentanții punctului vamal si ai Poliției de Frontieră, s-a analizat posibilitatea de a scoate din zona punctului zecile de mașini reținute ca urmare a săvârșirii unor contravenții, în special transportul unor cantități ascunse de produse din tutun. „Sunt mașini reținute și de 10 ani, acestea blocând accesul în cazul unor intervenții de amploare a structurilor abilitate. Pe lângă acest aspect, mai și strică tot aspectul vizual al zonei, prima imagine a străinilor care intră în România fiind una deplorabilă“, a declarat Dan Stan. Cum problema este una juridică, prefectul a dat dispoziţie să i se trimită o situaţie cu toate procesele verbale de contravenție și demersurile derulate până în prezent, în vedere găsirii soluției juridice de eliminare din zonă a acestor autovehicule.

După Naidăş, următorul punct de oprire a fost Socol, unde cei doi au discutat cu cetăţenii despre raporturile cu primăria comunei, precum și despre modul de abordare a interacțiunii cu cetățenii de către structurile MAI. Problemele de natură socială, patrimonială etc. au fost, unele rezolvate pe loc, altele preluate de către Cristian Gâfu pentru a fi transmise instituțiilor deconcentrate ale ministerelor. „Ne propunem să facem cât mai des astfel de acțiuni pentru a vedea în mod clar, fără interpuși, situația reală din teren. Vreau să fiu un prefect activ și implicat în problemele județului, să fiu prezent în mijlocul problemelor. Din birou putem citi rapoarte, sesizări, etc. dar cel mai bine este să mergem pe stradă, printre oameni, să vedem realitatea cu ochii noștri și să ascultăm doleanțele și problemele cetățenilor direct de la ei. Consider că dacă vom avea o interacțiune mai bună cu oamenii, vom reuși să înțelegem mai bine unele aspecte și, împreună cu ei, vom găsi soluții“, a spus și prefectul Cristian Gâfu.

„Problematica referitoare la structurile MAI din zonă, poliție, poliție de frontieră, în special modul în care se permite accesul cetățenilor la terenurile din proximitatea frontierei, le-am preluat eu, urmând să le supun atenției domnului ministru Marcel Vela. Sunt sigur că, împreună cu specialiștii din minister, vom găsi soluțiile care să permită cetățenilor să își valorifice terenurile si suprafețele împădurite din zona de frontieră“, a mai adăugat Dan Stan.

JCS-Flavius Militaru

1 Comment

  1. La începutul articolului, se face trimitere la califul Harun al-Rashid. În copilărie, citeam povești cum că și A. I. Cuza făcea asemenea „vizite”. Nu știu cât adevăr o fi în poveștile despre Cuza. Însă e clar că Gâfu și Stan nu-s ăersonaje de poveste. E frumos că fac asemenea acțiuni. N-am mai auzit să fi făcut asta prefecții de până acum.

Adaugă comentariu