Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta promite primarul Reşiţei, Ioan Popa, care crede că turiştii nu vor sta pe funicular doar jumătate de oră, ca pe obiectivul parizian, ci cel puţin jumătate de zi!

Povestea de viitor a funicularului reşiţean este strâns legată de arhitectul Oana Stănescu, despre care aţi mai putut citi în Jurnal CS. „E chiar o chestiune care e anecdotică, povesteşte primarul Ioan Popa. Pe Oana Stănescu am cunoscut-o în urmă cu câţiva ani, nu foarte mulţi, aflând că e arhitectă şi că şi-a dat lucrarea de licenţă la Timişoara din reconversia funicularului, la vremea respectivă făcând aşa o jucărie de studenţi, de final de facultate. Şi după ce am reuşit să-l achiziţionăm de la o firmă privată, în seara imediat următoare, am sunat-o, lucra la New York. La noi era noaptea, la ei era deja dimineaţa, şi i-am spus: Oana, am o veste bună, am luat funicularul şi vreau să te întreb dacă mai vrei să lucrăm. Şi a zis: Uau, este incredibil, sigur că da, cu mare drag. Evident că a fost o chestiune tinerească, de dorinţă de a face ceva“.

Potrivit edilului, Oana Stănescu urma să meargă la Chicago, să se întâlnească cu rapperul Kanye West – căsătorit cu actriţa Kim Kardashian – căruia Oana Stănescu i-a făcut o scenă pentru un concert, „Vulcano“, în spirală. „S-au împrietenit şi ea a fost singura persoană străină de trupă pe care au pus-o pe un CD al lor. Mă şi gândeam, dacă facem funicularul, poate-l convingem pe Kanye West să vină să facă un concert în Poiana Golului, mărturiseşte primarul Ioan Popa. Oana Stănescu e un asset al Reşiţei, o persoană prea puţin cunoscută în oraş, predă la o facultate de prestigiu din Statele Unite. Eu sper ca reşiţenii să aibă posibilitatea, acum când vom lucra la funicular împreună, pe parcursul următorilor doi, trei ani, să o cunoască şi să o facem vizibilă în oraş“.

Ce se va întâmpla cu acest obiectiv unic în această parte de Europă? Şeful administrativului reşiţean a prezentat care este stadiul proiectului şi cum se va transforma bătrânul funicular într-un obiectiv de viitor al urbei: „S-a construit un studiu de prefezabilitate, s-a câştigat un proiect mare împreună cu o firmă din Berlin, şi vom face pe funicular pistă de biciclete, în plasa funicularului, care evident va fi reconstruită, vom face o promenadă. Se face un lift circular, care va ajuta oamenii să urce pe ambele părţi, şi va conecta cele două zone, Poiana Golului de Dealul Crucii. În plus, vom face bungee jumping, tiroliană, câteva elemente de agrement. Eu am nebunia să spun că funicularul din Reşiţa s-ar putea să fie mai interesant decât Turnul Eiffel, chiar dacă pentru unii ar suna ca fală bănăţeană. Dar vă spun de ce, pragmatic. Eu am fost la Turnul Eiffel de trei ori. În Turnul Eiffel te duci, stai la coadă, iei un bilet, urci cu liftul sus, faci nişte poze panoramice, ai coborât şi ai plecat. Şi-ţi petreci acolo poate o jumătate de oră, compact cu totul. Aceste activităţi pe care noi le preconizăm a fi făcute în arealul funicularului presupun ca un autocar de copii care vine de la Oradea, de la Severin, de la Cluj sau de aievea să poată, prin parcursul acestor elemente de dinamică pentru tineri, să parcurgă chiar o jumătate de zi compactă. Şi atunci, cu siguranţă, tot ce este în jur are de beneficiat: toate unităţile de alimentaţie publică, hoteluri, restaurante, marketingul pe care-l generează postările şi aşa mai departe, vor crea o dorinţă de a veni spre Reşiţa. Noi facem acum şi un mall, şi un aquapark la Reşiţa, cu francezii de la Ceetrus, s-ar putea ca funicularul să fie un punct de atracţie mai mare decât celelalte două“.

După implementarea proiectului, munca nu se va încheia pentru că, după cum ne spune primarul Popa, „sunt câteva elemente importante care pot porni de la acest obiectiv de istorie industrială căruia îi facem o reconversie“.

JCS-A.M.