Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spune cu optimism primarul Ioan Popa, după ce a obţinut promisiunea fermă de la ADR Vest pentru cele 6 milioane de euro necesare!

Şeful administrativului reşiţean a rămas optimist în privinţa planurilor pentru vechiul funicular de calcar, simbol al urbei, pentru care municipalitatea a depus fără succes, la Bruxelles, un proiect european pe Urban Inovative Action. Nu pentru că proiectul nu ar fi fost bun, pentru că a obţinut punctaj mare, însă n-au mai fost bani şi pentru el.

„În cadrul discuţiilor cu ADR-ul, cu Sorin Maxim, din ultimele săptămâni, am fost puşi în situaţia să facem câteva fişe de proiecte pentru 2021-2027, spune Nelu Popa. Şi avem promisiunea fermă că, pe Mobilitate Urbană 2021-2027, se va finanţa reconversia funicularului. Cu pistă de biciclete în planul superior, cu promenadă în zona unde este plasa actualmente, cu lifturi, cu elementele de distracţie despre care am tot povestit, tiroliană, bungee jumping, parc de aventură. Şi am răsuflat uşurat pentru că era un proiect destul de complex şi destul de costisitor, ajungând undeva la vreo 6 milioane de euro – vă spun asta pentru că avem deja datele de la Oana Stănescu –, din care 4 milioane sunt doar elemente de punere în siguranţă a funicularului“.

Potrivit edilului, normativele de vânt şi cutremur sunt altele decât în anii 50-60, astfel că municipalitatea va trebui să facă subturnări la fiecare stâlp: „Vom decoperta, vom face armări şi turnări, ca să-i punem în ordine. Şi pe partea orizontală de grinzi vom face nişte contravântuiri suplimentare ca să nu avem probleme, să fim în regulă din punct de vedere seismic şi de vânt. E un proiect care se va face cu siguranţă“.

JCS-Antoniu Mocanu