CARANSEBEȘ – Fondurile sunt destinate dotării Secției de Neonatologie, care a trecut printr-un amplu proces de renovare, primul de asemenea anvergură de când s-a înființat secția, adică de jumătate de secol!
În țara cu cea mai mare mortalitate infantilă din Uniunea Europeană, nu mulți sunt cei care realizează că o secție de neonatologie într-un spital este vitală. Și mai puțini sunt cei care întind o mână de ajutor către aceste secții, acolo unde sunt îngrijiți nou-născuții în primele lor ore de viață. Fundația Vodafone este unul dintre acești „și mai puțini”. Fondul de finanțare „Viață pentru Nou-Născuți” este acea mână de ajutor întinsă către spitalele unde secțiile de neonatologie nu au văzut o modernizare adevărată de când s-au înființat.
Iar la spitalul din Caransebeș, căci despre el scriem astăzi, această modernizare totală a secției nu a avut loc niciodată, în cei 50 de ani de funcționare. A fost nevoie ca Fundația Vodafone, prin Fundația Comunitară Banatul Montan, să demareze în parteneriat cu Primăria Caransebeș proiectul „Servicii medicale optime pentru nou-născuți”, prin care 650.000 de lei vor fi investiți într-o nouă neonatologie. Iar de câteva luni se lucrează intens la etajul VI al spitalului, la neonatologie, acolo unde am fost întâmpinați de Loredana Liuba, directorul medical al spitalului, medicul pediatru Victoria Dozsa și Emma Budimir, din partea Fundației Comunitare Banatul Montan. Am aflat astfel că mămicile și nou-născuții au plecat „în exil” un etaj mai sus, găzduiți temporar pe secția de obstetrică-ginecologie. Ca partener, municipalitatea și-a luat rolul în serios și e aproape gata cu lucrările, din fonduri de la bugetul local, respectându-se toate normele în vigoare. Uși, zidărie, zugrăveli, instalații electrice, sanitare, de prevenire a incendiilor, tarkett, totul nou-nouț.
„Renovare nu s-a făcut niciodată, doar mici cârpeli. Acum e extraordinar totul, rețeaua de electricitate care n-a mai fost revizuită de aproximativ 50 de ani. S-a scos vechiul linoleum care era un pericol și sub el se puteau ascunde multe probleme care determină acele infecții asociate actului medical, s-au refăcut pereții și tavanul care erau într-o stare destul de proastă, s-au instalat sisteme de protecție anti fum, anti incendiu, sunt extraordinar de utile, s-au schimbat toate ușile, erau uși vechi de 50 de ani. Mă bucur că acum avem o secție luminoasă, e o atmosferă civilizată”, ne spune bucuroasă medicul primar Victoria Dozsa, șefa compartimentului de neonatologie, o femeie care lucrează de mai bine de 25 de ani în spital, prin mâinile căreia au trecut de-a lungul timpului peste 10 mii de copii.
Transformare radicală
Ne uităm din afară prin saloanele proaspăt refăcute. Nu intrăm, pentru că pe jos tocmai s-a pus adezivul pentru tarkett. Și, într-adevăr, parcă e altă atmosferă, neonatologia s-a transformat radical, mai luminoasă, așa cum spunea doamna doctor. Instalațiile care până acum lipseau sau erau într-o stare foarte proastă, sunt noi. În partea neonatologiei de la etajul VI sunt trei saloane de „rooming in”, unde vor sta mămicile cu copilași, în condiții excelente, și alte trei saloane pentru copii cu probleme, care necesită supravegherea asistentei și a medicului. Per total, 15 paturi: 5 destinate copiilor cu greutate mai mică și 10 pentru copiii cu greutate bună la naștere.
Dar nu e de ajuns doar să se refacă saloanele. E nevoie și de dotări, noi, moderne, iar acolo intră în scenă cei de la Fundația Vodafone România. E nevoie de dotări, pentru că în secolul XXI nu se poate acorda o asistență medicală corectă unui nou-născut fără incubatoare performante, sisteme de ventilație moderne, lămpi de fototerapie, mese de tratament și resuscitare, iluminator de vene, pătuțuri, monitoare de funcții vitale sau injectomate. De toate acestea, neonatologia de la Caransebeș nu va mai duce lipsă, datorită oamenilor inimoși din Fundația Vodafone România.
„Atunci când vorbim de intervenție medicală în cazul unui nou-născut, nivelul de dotare cu aparatură medicală a unei secții de neonatologie poate face diferența între viață și moarte. Avem încredere că Fondul Viață pentru Nou-Născuți va contribui pentru a le oferi micuților grav bolnavi din România o șansă la supraviețuire. Estimăm că după finalizarea celor șase proiecte aflate în derulare în acest moment, în fiecare an, 11.000 de nou-născuți, dintre care 2.000 cu afecțiuni medicale critice, vor avea parte de cele mai bune condiții de îngrijire sau de transfer optim în secțiile și compartimentele de terapie intensivă neonatală și de prematuri de rang superior. Anual, 200 de medici și asistenți medicali vor avea condiții medicale adecvate îngrijirii nou-născuților cu diverse afecțiuni. Contribuim astfel la combaterea unei statistici sumbre care situează România în topul mortalității infantile în Europa”, ne-a declarat și Angela Galeta, directorul Fundației Vodafone România.
În ultimii 5 ani, în neonatologia de la Caransebeș au fost îngrijiți peste 1600 de nou-născuți, iar unii au fost transferați la alte unități sanitare de rang superior. O misiune, de multe ori, nu ușoară. „Uneori, oamenii nu înțeleg ce facem aici și care este misiunea noastră, aceea de a îngriji copiii în cele mai bune condiții, să intervenim în cazul în care este necesar în cel mai scurt timp, să acordăm cele mai bune îngrijiri în cazurile care necesită transfer într-o unitate spitalicească superioară și, în fond, să veghem la sănătatea copiilor, dar mai ales să dăm acasă familiei un copil bun, care va fi un adult sănătos. E o meserie de finețe, ca-n porțelanurile chinezești. Avem acea satisfacție când micuții pleacă de aici sănătoși, cu mamele. Iar când avem cazuri dificile încercăm să găsim soluțiile optime, să ne ajutăm cu ce avem și să facem tot ce trebuie ca totul să fie bine. Nu ne gândim doar la faptul că acel copil trebuie să rămână în viață, ci să aibă un viitor și o viață normală și să fie un adult sănătos”, aflăm de la doamna doctor Dozsa, care coordonează o echipă tânără.
Cu sprijinul celor de la Fundația Vodafone România și al Primăriei Caransebeș, lucrurile vor intra pe un făgaș normal de acum înainte. O veste bună, la început de primăvară pentru toate mămicile din Caransebeș și din zona limitrofă, după cum spune și directorul medical, medicul Loredana Liuba: „Secția de neonatologie nu a mai avut parte de asemenea renovări de când s-a înființat. Ați văzut cum arăta înainte și cred oricine s-ar fi speriat. Acum arată foarte bine, a fost renovată complet, sunt niște condiții umane, decente, pe care suntem mândri să le putem oferi în spitalul nostru. Sperăm să mai găsim oameni cu suflet mare precum cei de la fundațiile implicate în acest proiect și de la primărie, care să ne ajute să renovăm cât mai multe zone din spital”.
O componentă importantă a Fondului „Viață pentru Nou-Născuți” este implicarea cetățenilor, prin campania de strângere de fonduri prin SMS și prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către această cauză, dar și a companiilor care pot dona impozitul pe profit. Dincolo de donația în sine, scopul campaniei e aceea de a solidariza comunitățile locale în jurul unei cauze de importanță vitală pentru viitorul ei: combaterea mortalității infantile, acolo unde, așa cum spuneam, din păcate, suntem pe primul loc în Europa. Doar așa, „Împreună putem ține România în viață. Oferă-i și tu o bătaie de inimă!”, printr-un SMS, cu mesajul RITM la numărul 8845, costul fiind de 2 EURO/lună.
JCS-Răzvan Mihalcea