CARAŞ-SEVERIN – Sau cel puţin asta reiese din cifrele prezentate de Agenţia de şomaj, vizându-i pe şomerii foarte tineri sau care au trecut de 50 de ani. Până în octombrie… în judeţ, pauză. Abia acum, în câteva zile, lumea s-a apucat de angajat şi muncit!
Serviciile publice de ocupare împlinesc, anul acesta, încă un an de existenţă, 22 în total, prilej cu care primim, ca de obicei, pe adresa redacţiei, un comunicat purtând semnătura şefului naţional al structurii. Poate e lipsit de respect, dar mărturisesc că atâţia am citit, încât deja i-am uitat numele şi ultimului. Dar e Ziua ANOFM. Aşa că ni se servesc nişte cifre despre cât de frumoasă e rata şomajului, în anul pandemic care ne-a lăsat fără pieţele închise şi fără restaurante, dar şi fără furnizorii acestora.
Şomajul n-a crescut prea mult, decât cu zero virgulă zero! Nu e motiv de panică. O rată de 3,72% la final de octombrie, mai mare cu 0,91% decât cu o lună înainte şi cu 0,29 puncte procentuale mai mult decât anul trecut.
Cuvintele însă ni se opresc la alte cifre. Din martie şi până acum, pentru „infimitatea“ fenomenului, s-au făcut plăţi de peste 6,5 miliarde de lei, adică peste 1,35 de milioane de euro.
„Astfel, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă s-au mobilizat şi au depus eforturi susţinute pentru a asigura, începând din luna martie, pe lângă celelalte servicii pe care le oferă (…) plata şomajului tehnic, plata zilelor libere pentru părinţii nevoiţi să-şi întrerupă activitatea pentru a supraveghea copiii, subvenţii pentru achiziţionarea de echipamente electronice în vederea desfăşurării activităţii în regim de telemuncă, subvenţii oferite persoanelor juridice pentru angajaţii cărora li s-a redus timpul de lucru, dar şi pentru angajarea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16-29 de ani, sau peste 50 de ani, decontarea a 41,5% din salariu pentru persoanele care şi-au reluat activitatea după ce au fost în şomaj tehnic“, transmite conducerea naţională.
Despre aceste cifre Jurnal CS a mai scris, la nivel local, însă nu despre angajările celor peste 50 de ani şi nici despre cele ale tinerilor. Pentru că toate cifrele erau zero! Asta pentru că facilitatea a intrat în vigoare din iunie, iar după atâta mobilizare a serviciilor publice de ocupare, n-a aflat nimeni de ea. Aşa se face că, până în ultima zi a lui octombrie, nu s-a plătit niciun leu, nici pentru cei peste 50 de ani, nici pentru cei tineri.
Frigul începutului de noiembrie ne-a pus la muncă, pentru că numai astfel putem explica faptul că, în nici 24 de zile, 42 de firme au depus solicitări pentru 56 de persoane pe care le-au angajat. Au fost înregistrate 35 de solicitări de la firmele care au angajat 43 de tineri, precum şi şapte de la cele care au angajat 13 persoane peste 50 de ani.
JCS-A.M.