Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Preţul unei fiole de ser antiviperin ajunge la câteva sute de lei. Cu toate acestea, potrivit DSP, există un stoc suficient, care ve fi înnoit în perioada următoare, iar cei care sunt muşcaţi de vipere pot suna la numărul de urgenţă 112 pentru a fi salvaţi.

„Sunt solicitări din parte grupurilor, dar nu putem să le dăm fiecăruia antiviperin. Ar fi ideal să fie evitate zonele cunoscute ca habitat al viperelor, iar serul trebuie administrat cât mai repede. La început pot fi administrate simptomatice pentru atenuarea şocului. Există o solidaritate şi între judeţe şi, dacă sunt cazuri, fiolele pot fi trimise sau aduse. Este bine de anunţat cazul la 112“, a declarat dr. Dragoş Luca, directorul DSP.

În fiecare vară, zonele carstice sunt frecventate atât de turiştii amatori de munte şi senzaţii răcoroase, dar şi de singurul şarpe veninos de la noi din ţară – vipera. Aceasta se regăseşte cu precădere în zonele calcaroase din judeţ, fiind întâlnită în zona Domogled-Valea Cernei, dar şi în parcurile naturale şi naţionale, o zonă preferată fiind Cheile Caraşului.

În anii precedenţi, au fost demnalate apariţiile unor exemplare în apropierea sau chiar în mijlocul localităţilor, câteodată aduse fără ştiinţă cu autoturismul din habitatul lor natural. Mai multe voci ale cetăţenilor s-au ridicat, considerând că la unitatea sanitară din zona în care locuiesc nu există ser antiviperin. Or, spitalele din zonele frecventate trebuie să-şi asigure un anumit stoc, chiar dacă incidenţa muşcăturilor de viperă pe an a fost de maximum trei, niciodată letale.

„De exemplu, în Băile Herculane avem punct al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, şi, de câte ori au solicitat, au primit. Noi avem un stoc antiepidemic, la nivelul Direcţiei judeţene de Sănătate Publică, îndestulător şi care este împrospătat periodic, în funcţie de descărcări. Acum avem 14 astfel de doze în termen de valabilitate şi sunt comenzi făcute pentru alte 20 de fiole. Spitalele din judeţ ar trebui să-şi achiziţioneze trusa respectivă direct de la importator. Dacă însă nu o fac, putem să le eliberăm noi din stocul propriu“, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

În cazul în care există turişti care doresc să fie prevăzători, aceştia pot să-şi achiziţioneze o fiolă solicitând informaţii despre producător la Unifarm Bucureşti, cu condiţia să le depoziteze în condiţiile speciale de temperatură şi transport.

Flavius Rotariu