Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În vreme ce traficul de marfă a crescut, a scăzut enorm cel de persoane şi autoturisme. Asta din cauză că persoanele care nu au un test PCR sau adeverință de vaccinare intră în carantină la intrarea în țară!

Biroul Vamal Naidăş are trei puncte vamale: Naidăş – rutier, situat pe DN 57, între localităţile Oraviţa şi Moldova Veche, în dreptul localităţii Naidăş; Moldova Veche – fluvial, situat în incinta portului fluvial Moldova Veche şi Moldova Nouă – fluvial, situat în incinta portului fluvial Moldova Nouă (bac – legătură cu orașul Golubac din Serbia).

Legat de creşterea activităţii vamale pe segmentul marfă, numărul de declarații vamale de punere în liberă circulație a mărfurilor a ajuns la 1.206, față de 280 anul trecut, numărul declarațiilor vamale de tranzit ajungând la 511, față de 125 anul trecut. În schimb, a scăzut activitatea pe segmentul traficului de călători, din cauza pandemiei, restricţiilor, dar mai ales a carantinei impuse la intrare. Astfel, de la 24.451 de autoturisme și 63.095 de călători în anul 2020, s-a ajuns la 14.898 autoturisme și 40.488 călători în anul 2021, adică o scădere cu aproximativ 40% în ceea ce privește numărul de autoturisme și 35% în ceea ce privește numărul de călători. Cea mai mare problemă este scăderea activității în Biroul Vamal Naidăș și în portul BAC – Moldova Veche, ca urmare a pandemiei cu COVID-19, din cauză că persoanele care nu au un test PCR sau adeverință de vaccinare intră în carantină la intrarea în țară și din acest motiv traficul de călători este afectat.

Activitatea este acoperită de către 15 lucrători vamali care asigură atât activitatea din Biroul Vamal Naidăș, cât și controlul vamal în cele două porturi din Moldova Veche. Chiar în condiţiile unui personal redus, Biroul Vamal Naidăş a depus toate eforturile pentru a rezolva toate sarcinile pe care le-a avut de îndeplinit în prima parte a acestui an şi sperăm acelaşi lucru şi în viitor, subliniază Cătălin Zărnescu, directorul biroului vamal.

„O altă problemă cu care ne confruntăm este lipsa spaţiului de depozitare a autoturismelor reţinute până la plata amenzii, a precizat Cătălin Zărnescu. La această dată, acestea sunt depozitate, impropriu, în parcarea Punctului de Trecere a Frontierei Naidăş. În această parcare deținem un număr de 28 autoturisme, în scădere de la 65, câte erau la începutul anului 2020. Aceste autoturisme, aflate în diverse stadii de uzură, afectează imaginea estetică a acestui punct. Am demarat acțiuni de informare cu toate primăriile care au contravenienți ale căror autoturisme sunt reținute de noi, pentru găsirea unei soluții legale de eliberare a spațiului ocupat de acestea. Suntem în continuare preocupați de această problemă“.

JCS-A.M.