Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Lucrarea considerată ca realizată de Nicu Ungar a fost ștearsă de pe peretele Camerei de Comerț. Deznodământul este considerat ca incalificabil de către Gheorghe Dican (foto dreapta), vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR)!

„Nu știu ce-a fost în capul acelor oameni și nici cu ce i-a deranjat lucrarea cu care ar fi trebuit să se mândrească. Am fost sesizat de fiica artistului care mi-a fost prieten bun! Am acționat imediat, sesizându-l pe Lucian Romașcanu, ministrul de atunci al Culturii. La rându-i a făcut câteva intervenții, după care câțiva parlamentari au luat atitudine. Noi am apărat artistul, am încercat să împiedicăm distrugerea lucrării. Dar lucrurile au continuat și acum nu mai sunt de competența noastră!”, afirma vicepreședintele UAPR, prezent la Reșița cu ocazia aniversării a 50 de ani de către filiala reșițeană. 

Ion Bobeică, președintele Filialei Reșița a UAP, vede cele întâmplate ca pe un semnal de alarmă pentru mai multă grijă față de lucrările de artă. „Noi nu avem cultul păstrării. Italienii, dacă găsesc o scândură ruptă despre care știu că a stat pe ea Ludovic al nu știu câtelea, acea scândură devine piesă de muzeu. Se poate ca lucrarea de la Camera de Comerț să nu fi fost recepționată de nimeni. Trebuie avut grijă de asemenea lucrări. De pildă, pe sculpturile din Parcul Tricolorul au apărut depuneri de praf. Trebuie doar ca cineva să curețe bine lucrările cu o perie de sârmă și cu substanțele potrivite pentru asta.”, ne-a spus Ion Bobeică.

Lavinia Ungar (foto stânga), fiica artistului, este de părere că, înainte de a fi vorba despre tatăl său, din această întâmplare a pierdut orașul. „Eu m-am consumat pentru că era vorba de cineva din familia mea, dar nu știu dacă cei care conduc vremelnic o instituție trebuie să hotărască asupra valorilor unui oraș sau asupra a ceea ce rămâne viitorului. E păcat pentru oraș. Îmi pare rău că s-a întâmplat asta. Noi am încercat să evităm acest deznodământ.”, afirmă fiica artistului, conform căreia cazul este acum în instanță. „A fost un caz nefericit la care nu putem închide ochii, pentru că asemenea întâmplări s-ar putea repeta. Acum trebuie să-i lăsăm să hotărască pe cei abilitați. Dar asemenea lucruri sunt de durată și vom vedea ce se va decide!”, a încheiat Lavinia Ungar.

Alexandru Buzzi, directorul Camerei de Comerț, a aflat de la noi despre procesul aflat în derulare. „Nu știu nimic nici despre vreun proces și nici a cui a fost lucrarea. Pentru că nu era semnată și nu există vreun document cum că ar fi fost realizată de Nicu Ungar!”, afirmă Alexandru Buzzi. Ultimul cuvânt însă va fi al justiției.

JCS-Ionel Ivașcu

FOTO: Petre Dalea