Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – „Tălhărie pe față”, piesa care spune lucrurilor pe nume și trage un semnal de alarmă.

Vorbim despre colaborarea chitariștilor reșițeni Flavius Suciu și Toni Dijmărescu cu rapper-ul MarkOne1. O piesă hip-hop&rock, nimic nou pentru Flavius și Toni care asta făceau cândva la Screaming Heads. Stabiliți în Spania, respectiv Germania, fac muzică sub titulatura „The Brothers”. Distanța devine mai mică datorită internetului, care face posibilă colaborarea cu MarkOne1.

După ce a trăit 27 de ani în SUA și Mexic, în 2001, Mark s-a întors în România. Văzuse dezbateri și emisiuni tv despre problemele din țară și credea că lucrurile mergeau pe un drum bun. Dar mergeau spre… un rating bun – cum avea să constate ulterior.

Piesa a fost lansată recent la casa de discuri Universal Music. Videoclipul poate fi văzut pe internet în toată țara precum și în SUA și Canada. Mesajul vorbește despre defrișarea pădurilor, exploatarea resurselor de către străini, corupție și nepăsarea autorităților. „Am compus piesa pentru că ne dor abuzurile și nepăsarea. Pentru reșițeni e îngrijorător faptul că, an de an, se produc inundații, mai ales în cartierul Luncă, unde locuiesc eu. Sunt sigur că sunt cauzate de defrișările de pădure, legale sau nu”, ne-a spus Toni.

Speranța sa este ca piesa să aibă ecou și să contribuie la schimbare: „În Germania, de pildă, doar ca sa tai un pom din grădina ta, ai nevoie de aprobări. Dacă conduci pe autostradă, rămâi uimit câtă pădure vezi. Mi-aș dori să văd asta și la noi. Poate vom reuși să schimbăm puțin din mentalitate cu piesa noastră.”