Caraş-Severin, Romania

DALBOȘEȚ – În Valea Almăjului, la Dalboşeţ, cei care au oi le-au dus sâmbătă la stâna de la Poiana Uscatului. S-a gătit ciorba de miel, după o reţetă ale cărei secrete nu le ştiu mulţi, transmisă din generaţie în generaţie. La prânz, oile au fost mulse, iar laptele s-a măsurat cu un instrument special din lemn: bârcul, unităţile de măsură fiind găleţile şi ochele!

Cine a avut cele mai multe găleţi şi oche este baciul stânei şi el va lua primul brânza. Toţi stăpânii de oi, cum li se spune în Almăj, vor urca toată vara la stână atunci când „le vine rândul“ să ia brânza. Un astfel de obicei, ce uneşte oameni şi suflete, este o dovadă vie a faptului că tradiţiile curate străbat timpul şi ne arată nouă, celor pierduţi în modernism, cât de frumoasă este viaţa în simplitatea ei.

JCS-Nina Curița