CARANSEBEȘ – Asta le-a spus primarul Felix Borcean revoluționarilor caransebeșeni care pe 21 decembrie 1989 preluau frâiele orașului, sprijiniți de mii de oameni. Mai târziu, odată cu lăsarea întunericului, Revoluția de la Caransebeș avea să se lase cu morți și răniți!
Momentele de atunci au fost evocate miercuri, 21 decembrie, în sediul Primăriei Caransebeș, într-o atmosferă parcă mai calmă decât cele cu care ne-au obișnuit revoluționarii caransebeșeni, tot mai puțini la număr. Dan Avram, unul din liderii Revoluției caransebeșene, a amintit momentele din urmă cu 33 de ani, dar a exprimat și nemulțumirile pe care le au acum cei care atunci și-au pus viața-n joc: „Vă rog, dle edil Felix Borcean, să vă aduceți aminte de acel sediu care ni se cuvine, dacă partidele politice au sedii, cred că și noi am merita unul. Și mai sperăm, dar asta la nivel central, să ni se aducă și nouă la zi indemnizațiile la care nu s-a mai umblat din 2014. Dacă le merită parlamentarii, bugetarii, primarii, consilierii, le merităm și noi, pentru că și datorită nouă, nebunii care am venit în față dar tot orașul a participat, astăzi parlamentarii au indemnizații. Sperăm într-o normalizare a Caransebeșului, chiar dacă suntem un oraș mic, întotdeauna am avut un cuvânt de spus în Banat”.
Primarul Felix Borcean i-a asigurat pe revoluționarii caransebeșeni de sprijinul său și și-a amintit, deși era copil, cum au decurs lucrurile în acea zi de 21 decembre 1989. „Mă bucur că v-ați păstrat spiritul adevărat al Revoluției, aici chiar a fost revoluție, neorchestrată de nimeni. Într-adevăr, acum 33 de ani, în această sală lucrurile nu au stat atât de frumos ca azi, vorbeam cu dl profesor Șușoi înainte de a începe această întâlnire. Erați atunci niște tineri frumoși, iar noi eram niște copii care am venit din curiozitate, nu putem spune din curaj, să vedem ce se întâmplă, cu pielea de găină că în sfârșit de la balcon, de aici, se rosteau cuvinte pe care le auzeam doar la Europa Liberă. Atunci, sprijiniți de mii de oameni ați cucerit primăria și ați instaurat al treilea oraș liber din România. În fiecare an, această sală, în 21 decembrie, vă aparține, ați cucerit-o și o meritați”, au fost gândurile edilului pentru revoluționari.
Și pentru că s-a tot vorbit de balcon, profesorul Paul Șușoi a amintit un alt moment de atunci. „Aici în sală geamurile erau sparte, pe terasă erau saci cu nisip și la fie-care geam militari cu o armă la ochi. Eram o mână de oameni aici care încercam să stabilizăm situația. De la aceste geamuri, dl Rădulescu a arătat miilor de oameni care erau afară un ceas, ceasul istoriei, atunci când a fugit Ceaușescu”, a spus Șușoi, completat de judecătorul Rădulescu: „Am vrut ca acea clipă să rămână în eternitatea orașului”.
Nu au lipsit colindătorii, iar apoi revoluționarii au depus coroane de flori la monumentul de lângă Biserica Romano-Catolică și la cel din fața fostei Miliții, în timp ce slujba de pomenire a celor morți la Revoluție a fost oficiată la Catedrala Episcopală de Prea Sfințitul Lucian, episcopul Caransebeșului. De asemenea, unul din liderii Revoluției de la Timișoara, Costel Balint, și-a lansat un volum dedicat evenimentelor de atunci.
JCS-R.M.