Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nu putem să nu ne întrebăm asta la capătul violenţelor consumate între suporterii unora dintre echipele prezente la Euro 2016. Fotbalul este un sport iar un eveniment de o asemenea amploare se presupune a fi unul al fair-play-ului şi prieteniei. Pasiunile sunt mari, uneori prea mari, şi nu toţi înţeleg că pasiunea dusă la extrem poate face rău celor pe care se presupune că-i iubesc.

De cealaltă parte, suporterii români au dat o adevărată lecţie de civilizaţie. Dacă rezultatele naţionalei n-au fost atât de bune cum ne-am fi dorit, galeria a fost sus de tot. Păcat că trofeul nu se acordă galeriilor. Sigur am fi fost favoriţi. Noi am discutat cu unii dintre simplii suporteri români. Aceştia ne-au vorbit despre cele petrecute la Euro.

Asemenea incidente arată cum prostia omenească îşi dă în petec. Asta nu e bine. Mi se pare absurd că se întâmplă asemenea lucruri pentru că echipa favorită nu se încurajează în felul acesta. E binevenită măsura luată de organizatori, aceea de a nu se mai vinde băuturi alcoolice în preajma stadioanelor. Dar e nevoie de mai mult pentru a avea linişte. Măsura aceasta este în vigoare şi în România. Suporterii români s-au comportat frumos la Euro şi asta este frumos pentru România.

Marian Nistor, 22 ani, consilier clienţi

Suporterii români s-au comporat frumos. Acest lucru e benefic pentru imaginea ţării. La stadion te duci ca să vezi meciul, nu ca să te baţi sau să fii bătut. Au de suferit şi oamenii liniştiţi, copiii pot fi afectaţi. Nu e normal că se petrec asemenea incidente, nu e normal să vii de la meci cu capul spart. E bine că ne se mai vinde alcool în apropierea stadioanelor dar suporterii beau în alte părţi. E păcat că unii înţeleg forbalul aşa. Echipele ajung să aibă de suferit din cauza lor şi asta nu e corect.

Ioan Nistor, 59 ani, fără ocupaţie

Oamenii civilizaţi nu fac aşa ceva, suporterii români au fost la înălţime. Alcoolul îşi spune cuvântul. E bine că nu se mai vinde alcool în preajma stadioanelor dar e nevoie de mai mult. La intrarea pe stadion trebuie verificată şi alcoolemia. Lupta trebuie dusă pe teren, nu în tribune. Trebuie să ştii să şi pierzi căci atunci eşti cu adevărat învingător. Nu e corect să sufere echipele din cauza suporterilor. Dacă este cazul, echipele trebuie sancţionate pentru ceea ce fac pe teren.

Roberto Schinteie, 22 ani, casier

Televiziunile îi arată ca să facă rating iar asta îi face pe suporterii violenţi să se credă zmei. Dacă nu i-ar arăta la tv ar fi mai potoliţi. Asemenea comportamente nu sunt normale căci ieşi în lume şi-ţi reprezinţi ţara. Nu e corect ca echipele să sufere din cauza asta căci fotbalul este o pasiune. Faptul că nu se mai vinde alcool în jurul stadioanelor reduce numărul incidentelor violente. Galeria noastră s-a comportat frumos, la francezi acasă, stadionul răsuna „România!”.

Ionuţ Becheanu, 17 ani, elev

Englezii sunt recunoscuţi pentru incidente violente dar cred că ruşii i-au provocat. Au ieşit ruşii din ţara lor şi-au făcut prăpăd la Euro. Mă întreb ce va fi la Mondialul din 2018 care se va ţine în Rusia. Fotbalul e un spectacol, nu e bine că se întâmplă aşa ceva. Suporterii români au mers 4 km pe străzi, pe stadioane au făcut atmosferă frumoasă. Asta înseamnă fair-play, e frumos să te comporţi aşa. E bine că organizatorii au interzis vânzarea de alcool în preajma stadioanelor.

Iosif Pinte, 62 ani, lăcătuş

Dacă ştii că nu eşti în stare să te comporţi civilizat, mai bine stai acasă. Nu e frumos să mergi în străinătate şi să faci aşa ceva. Trebuie să ştim să acceptăm şi înfrângeri căci totuşi fotbalul este doar un joc. Nu e suficient să se interzică vânzarea de alcool în apropierea stadioanelor căci suporterii pot să bea în altă parte. Nu am urmărit ce se întâmplă la Euro şi nici ce s-a scris despre suporterii români. Dar pot spune că nu am auzit lucruri urâte despre ai noştri.

Iosif Hening, 32 ani, muncitor

Cei care se bat chiar ţin la echipă dar nu e normal să se întâmple aşa. Interzicerea vânzării băuturilor alcoolice în preajma stadioanelor nu va rezolva problemele căci suporterii sunt prea pătimaşi iar iubirea pentru patrie întrece orice. Cred că măsurile de securitate de la Euro nu sunt suficiente, parcă lasă portiţe deschise. Galeria română e foarte frumoasă, mai rar vezi aşa ceva. Ce frumos ar fi dacă şi echipa noastră naţională s-ar fi ridicat la nivelul galeriei prezentă la Euro.

Bogdan Blaga, 17 ani, elev

E lipsă de respect faţă de ţara gazdă, faţă de ceilalţi suporteri, faţă de fotbal. Totul porneşte de la educaţia de acasă şi de la contextul social din care vine fiecare. Fotbalul trebuie să însemne respect şi fair-play. Consumul de alcool ar trebui interzis pe o rază mai mare. Suporterii români s-au comportat admirabil şi au făcut gălăgie multă. Românii din tribune au plătit ca să vadă un spectacol dar, de fapt, spectacolul l-au făcut chiar ei; un spectacol foarte frumos, o galerie pe măsură.

Alexandru Magina, 23 ani, lucrător comercial