Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Unii dintre aleşii reşiţenilor, din legislatura precedentă, s-au ales cu tablete, cu telefoane şi cu abonamente plătite din banul public, pe care au uitat să le returneze.

Ideea informatizării modului de lucru în consiliul municipal nu e nouă. Ea a fost adusă în discuţie în cadrul unei recente şedinţe, când s-a vorbit despre volumul mare de hârtie pe care-l presupune organizarea unei singure întâlniri a consilierilor locali, lucru subliniat de viceprimarul Vasile Paul. Astfel că s-ar dori transmiterea materialelor în format electronic, însă unii dintre aleşii reşiţenilor au motivat că n-ar avea de pe ce dispozitive să acceseze aceste informaţii. Aşa că a ieşit la iveală faptul că vechii consilieri au primit tablete şi telefoane plătite din banii reşiţenilor, dar pe care unii au uitat să le înapoieze. Mai mult, pentru unele dintre telefoane, administraţia locală a continuat să plătească şi abonamentele de telefonie, în pofida încetării mandatului de consilier al posesorilor.

Şi dacă unii nu le-au înapoiat, alţii au făcut retur la produse distruse sau inutilizabile… Ioan Popa, primarul Reşiţei, a cerut înapoierea dispozitivelor, respectiv recuperarea lor: „Cu tabletele, ştiu că au fost luate de Serviciul de Achiziţii Publice, tablete pentru toţi consilierii, telefoane mobile, abonamente. Şi am avut informaţii de la foşti consilieri locali că încă se mai plătesc la unele telefoane abonamentele. Am fost stupefiat să constat asta şi l-am pus pe dl Chiş să facă o verificare, să închidă toate abonamentele şi să recupereze toate tabletele de la foştii consilieri locali“.

Dacă nu vor preda dispozitivele, administraţia locală este hotărâtă să le impute celor în cauză valoarea aferentă a acestora, după cum susţine Lucian Chiş, şeful Biroului de Achiziţii din Primăria Reşiţa. „La nivelul anului 2012, Consiliul Local a cerut ca vechile laptopuri, care s-au folosit în 2008-2012 să fie înlocuite de tablete. Drept urmare, s-au achiziţionat tablete pentru consilierii locali, care s-au distribuit acestora. În 2016 li s-a cerut să le returneze. S-au întors câteva, o parte distruse, o parte nefolosibile. Mai sunt consilieri locali care nu şi-au predat tabletele primite în vechea legislatură. Trebuie să discutăm şi în contabilitate, să vedem dacă ele sunt amortizate, şi atunci cine nu le poate înapoia, va suporta costul lor, la valoarea existentă“.

Odată cu recuperarea tabletelor, când aleşii urbei ar avea, teoretic, acces la informaţie, prin tehnologia Mileniului III, locul stufoaselor mape de şedinţă primite de consilieri ar putea fi luat de scrisori electronice, aşa cum sugera viceprimarul Vasile Paul, din dorinţa de a mai salva ceva din pădurile care ne-au mai rămas.