ORAVIŢA – Primăria a scos din nou la licitație investiția de transformare a vechiului imobil într-un hub cultural!
4.6 milioane de lei, bani proveniți dintr-o finanțare POR, sunt puși la bătaie de Primăria Oravița pentru proiectarea tehnică, asistența tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor propriu-zise pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea și refuncționalizarea clădirii Școala de călugărițe în centru/hub cultural“. Vechiul imobil de pe strada Emanoil Gojdu nr. 54 este aflat în zona de protecție a monumentelor istorice care fac parte din Ansamblul Urban Oravița.
Cererile de participare sau ofertele sunt așteptate până în 25 noiembrie, criteriul de atribuire fiind cel mai bun raport calitate-preț. În cazul în care va fi desemnat un câștigător, acesta are la dispoziție 3 luni pentru proiectare și alte 15 pentru executarea lucrărilor, garanția de bună execuție fiind de 5 ani. Primăria a mai scos lucrările pe SICAP în luna august, însă atunci licitația a fost anulată după doar câteva zile.
„Prin această investiție, se dorește în principal realizarea unor oportunități reale de calificare a populației prin specializările ce se pot dobândi în cadrul acestui hub cultural. Se urmărește, de asemenea, și stimularea turismului local prin reamenajarea imobilelor aflate în zona protejată a monumentelor istorice din oraș. Hubul cultural va conține o galerie de artă la parter cu acces facil dinspre stradă, spații rezervate pentru ateliere de arte performative și foto-video cu dotările și utilările aferente, un studio de teatru pentru susținerea organizării spectacolelor prezentate pe scena Teatrului M. Eminescu, un centru de documentare și studiu istoric conținând bibliotecă, mediatecă, birouri etc, ateliere de ipsoserie, ceramică, tâmplărie, feronerie destinat sprijinirii reabilitării decorațiunilor fațadelor istorice cu dotări complete în acest sens, ateliere de restaurare destinat întreținerii obiectelor de patrimoniu expuse în centrele muzeale locale, și o casă de oaspeți cu spații de cazare pentru artiștii rezidenți sau vizitatori, organizatorii de evenimente (în mansardă)“, susţine primarul Dumitru Ursu.
Imobilul datează de pe la 1800, călugărițele catolice ocupându-se acolo de instruirea şi educarea fetelor din zona Oraviței și a Banatului.
JCS-Nina Curiţa