Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Unul din medicii care au refuzat să gireze stilul de management al lui Adrian Cican la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC), fostul șef de la ATI, Cătălin Hana, explică de ce nu s-a mai prezentat la concursul pentru șefia secției!

Concitadin cu managerul SMUC, ambii fiind din Orșova, medicul primar ATI, Cătălin Hana, se arată deranjat de „circul” făcut de Cican în spațiul public și-i cere acestuia să-i trateze pe medici cu respect.

„Până la Cican toți managerii au avut o relație civilizată cu medicii, nu știu ce rost au declarațiile lui în spațiul public, nu tre’ să faci circ. Acum, de o vreme s-a mai potolit, am avut o discuție și i-am spus că tonul cu care se adresează medicilor și în spațiul public… nu știu dacă se poate spune așa despre medici. Nu poți să spui că stau cu mâna întinsă. După ce ne-a făcut șpăgari pe toți în spitalul acesta și aparținătorii au început să ne acuze, au venit cu alt ton. Nu e bine, asta s-a reflectat și în scăderea numărului de internări. Se vrea performanță, ne trebuie bani că să scoatem spitalul din rahat, dar trebuie să ajuți și tu manager. Când spui tot felul de lucruri și începi că toți sunt șpăgari… nu știu care manager din țara asta a ieșit în presă și a spus că medicii cu care lucrează sunt șpăgari. Medicii ar trebui tratați cu respect, nu stau cu mâna întinsă”.

Cătălin Hana a explicat și de ce nu a mai participat la concursul pentru șef secție ATI.

„În hârtia pe care i-am trimis-o, i-am spus că pot să pricep că un compartiment este nerentabil, dar trebuie să ai o discuție cu medicul respectiv care va pricepe, că nu e bătut în cap, dar nu poți să spui că stă cu mâna întinsă. M-a deranjat că mă anunță că organizează concurs pentru șef de secție, dar se duce la Parchet să depună plângere că am luat ilegal salariul de șef de secție, unde s-a mai pomenit ca un manager să facă așa ceva”.

Legat de acuzația făcută de managerul Adrian Cican că ar fi încasat bani ilegal ca șef de secție, fostul șef de la ATI a spus că el și-a făcut treaba ca și șef de secție, dispozițiile și numirile în funcții ținând de administrativul spitalului, nefiind treaba medicilor.

„Trebuia să fiu încăpățânat după ce s-a pensionat dna doctor Buru și trebuia să zic <<domne, până nu-mi dai hârtie, nu mă pun șef de secție>>, atunci, în 2014, nu eram atât de familiarizat cu hârțogăraia birocratică. Fluturașul de salariu a venit de la Financiar, conform funcției de șef de secție, nu te putea plăti nimeni pe vorbe, fără o decizie. E decizia dlui manager să impute bani, dacă vrea, poate să o facă, dar noi, ăștia, care de atunci am fost șefi de secție, ne-am făcut treaba de șef de secție, și pe cea de coordonator program ATI, și coordonator Unitate Transfuzie Sanguină. Poți să-mi spui că am stat acasă, nu mi-am făcut treaba și am luat banii, ar fi fost ilegal, dar nu poți să-mi spui că nu mi-am făcut treaba, fiind la spital șef de secție. La raportul de gardă, toți medicii șefi de secție am avut o poziție comună, toată lumea a rămas cu gura căscată, noi ne-am făcut treaba ca șefi de secție și nu era treaba mea să verific dispoziții și alte acte administrative ale spitalului”, a concluzionat medicul primar ATI Cătălin Hana.

JCS-R.M.