Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă în aparenţă nu s-a întâmplat mare lucru odată cu trecerea în noul an, o serie de biruri au fost ciuntite. O dată cu intrarea în vigoare a unei serii de modificări fiscale, cea mai importantă noutate este scăderea cotei standard de TVA de la 20, la 19 procente, de la începutul acestui an, după cum ne spune Zlatia Cocar, purtătorul de cuvânt al Administrației Județene a Finanțelor Publice Caraş-Severin.

De asemenea, posesorii de autovehicule au scăpat de supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, ceea ce a dus la scăderea a preţurilor cu câţiva zeci de bani pe litru. Aparent o ieftinire infimă, care însă se simte atunci când punem la socoteală câteva plinuri ale rezervorului sau preţurile de pe rafturi în general. Din nefericire, însă, pentru anul acesta se anunţă noi scumpiri la capitolul carburanţi.

A fost introdus un regim special de TVA pentru agricultori. Acesta se aplică opţional persoanelor fizice, fizice autorizate, întreprinderilor individuale sau familiale, care realizează activităţi de productie agricola sau servicii agricole şi care nu realizează alte activităţi economice sau realizează şi alte activităţi economice a căror cifră de afaceri anuală este inferioară plafonului de scutire (de 220.000 de lei). Ca linie generală, agricultorul nu are obligaţia de a colecta TVA pentru livrările de produse agricole rezultate din activităţile de acest tip, dar nici nu are dreptul să deducă taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor sale în cadrul activităţilor efectuate în regimul special.

Totuşi, agricultorii care au optat pentru regimul special beneficiază de o compensaţie în cotă forfetară pentru a-şi acoperi TVA-ul aferent achiziţiilor, care este de 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 și 8% începând cu anul 2019.

Tot de acum, agenţii economici din domeniul HORECA au parte, începând din acest an, de un impozit specific, calculat în funcţie de localitate, de suprafaţa afacerii şi alte variabile. Aşa numita „taxă pe stâlp“ a sărit, şi ea, din schemă. Aceasta era de fapt un impozit, în cotă de 1%, din valoarea diferitelor construcţii existente în patrimoniu, incluzând liniile şi cablurile aeriene de telecomunicaţii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console etc.), poduri, podeţe, pasarele şi viaducte pentru transporturi feroviare şi rutiere, infrastructura de drumuri (publice, industriale, agricole), alei, străzi şi autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, parcaje, parapete, marcaje, indicatoare de circulaţie), coşuri de fum şi turnuri de răcire, puţuri de mină, galerii, planuri înclinate şi rampe de puţ etc. De scutire de la plata impozitului pe construcţii speciale beneficiază agenţii economici, în special operatorii telecom şi cei din domeniul energiei.

Tot la capitolul noutăţi, începând din 2017, cei care efectuează operaţiuni intracomunitare nu mai au obligaţia înregistrării în Registrul operatorilor intracomunitari.

Companiile se pot bucura de extinderea scutirii de impozit pentru profitul reinvestit. Iniţial, măsura a fost introdusă la jumătatea anului 2014, şi urma să fie aplicată până la finele lui 2016. Scutirea se acordă pentru profitul reinvestit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice şi echipamente periferice, maşini şi aparate de casă, de control şi de facturare, în programe informatice, precum şi pentru dreptul de utilizare a programelor informatice. Acestea pot fi achiziţionate inclusiv în baza unor contracte de leasing financiar. Condiţia este ca ele să fie folosite în scopul desfăşurării activităţii economice.