Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În cele opt zile de festival s-au adunat nu mai puţin de 25 de evenimente culturale importante, la care au participat 8000 de spectatori. Acesta este bilanţul celei de-a II-a ediţii, potrivit unui comunicat remis redacţiei de Teatrul de Vest Reşiţa, care a organizat în perioada 1 – 8 iunie 2019 Festivalul de teatru pentru copii şi, de anul acesta, de tineret „Lumea poveştilor”.

Dacă cea de-a II-a ediție a festivalului s-a bucurat de un real succes, se precizează în comunicat, aceasta se datorează în mare măsură partenerilor Teatrului de Vest Reșița care au susținut evenimentul: Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Reșița”.

Conform unei retrospective, cele 25 de evenimente au constat în spectacole jucate în spațiul Teatrului de Vest Reșița, proiecții 4K în Domul-Planetariu, spectacole la Cinema Dacia, parade stradale cu personaje de poveste, ateliere creative pentru copii, spectacole interactive în aer liber, în parcuri, reprezentații în cartierele marginalizate din Reșița, dar și în Moldova Nouă, Băile Herculane, Oțelu – Roșu, Caransebeș, Carașova, Bocșa, Berzovia. Pe parcursul celor opt zile, Reșița a devenit un oraș viu, mai frumos din punct de vedere cultural și social, asta datorită comunităţii care a participat şi a interacţionat cu bucurie și entuziasm la evenimentele și activitățile de cultură propuse în diversele locaţii. Aşa se face că spaţiul public „Oraşul” a devenit punctul central de întâlnire, centrul microuniversului festivalier, care a atras oamenii ca un magnet, indiferent că a plouat cu găleata sau a fost soare.

Un element de impact pentru oraș l-a avut, cu siguranţă, Domul, amplasat chiar în Centrul Civic. Acest uriaș cort gonflabil este considerat în momentul de faţă cel mai mare planetariu din România, motiv pentru care eforturile organizatorilor de a-l aduce şi la Reşiţa au contribuit incontestabil la completarea imaginii festivalului.

În urma unui bilanţ al publicului făcut de Teatrul de Vest, aproape 3000 de vizitatori au trecut pragul Domului, 3000 de spectatori în sălile de teatru și cinema, peste 2000 de spectatori la paradele, atelierele și spectacolele din Centrul Civic, în parcurile din Govândari și cartierul Mociur. Teatrul de Vest Reșița a facilitat intrări gratuite pentru 300 de copii de la Centrul  Școlar pentru Educație Incluzivă Primăvara  Reșița și de la centrele de zi ale Fundației Humanitas „Pro Deo și copii din Mociur.