Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – E oficial! S-a dat undă verde demarării reabilitării fațadei Colegiului Național „C.D.Loga”, așa cum anunța primarul Caransebeșului, Felix Borcean, zilele trecute.

Consiliul Local a aprobat în ultima ședința din ianuarie documentația tehnico-economică și proiectul tehnic de execuție necesare refacerii și restaurării fațadei Colegiului Național „C.D.Loga”, unul din cele mai impunătoare monumente istorice ale municipiului. Aleșii locali au fost de acord cu suma propusă pentru restaurare, aproape 2,5 milioane lei plus TVA.

„Ca urmare a degradărilor continue este urgentă realizarea reparațiilor capitale la fațada liceului. Clădirea este monument istoric de importanță deosebită, conform clasificărilor actuale. Se vor efectua lucrări de reparare a bosajelor, curățirea pietrelor din soclu, repararea tencuielilor și a ancadramentelor, dar și de refacere a elementelor florale și a chipurilor umane de pe fațadă, iar soluția proiectată prevede ca finisajele să fie realizate cu o gamă coloristic atenuată. Durata estimată de realizare a lucrărilor este de șase luni, acestea urmând să respecte trecutul istoric și artistic al imobilului și să păstreze elementele originale ale clădirii”, a explicat primarul Felix Borcean.

Colegiul Național „C.D.Loga”, Liceul Pedagogic, așa cum îl cunosc caransebeșenii și nu numai, a fost construit în jurul anului 1900 și etajat în 1925, fiind inclus în categoria monumentelor istorice de importanță B, clasa de importanță II.