Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Librăria reşiţeană „Semn de Carte” s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei care s-au strâns pentru o seară în compania regizorului şi producătorului Sabin Dorohoi, în cadrul proiectului Metarsis, ale cărui baze au fost puse şi de maestrul Sabin Păuţa, prezent la întâlnire. Într-o atmosferă caldă, de familie, au fost proiectate şi prezentate două scurt-metraje de succes ale tânărului regizor reşiţean.

Este vorba despre „Clopotul/The Bell” şi „Fata din Transilvania/Transylvania Girl”, care s-au dovedit a fi pe placul publicului adunat în librărie. „Clopotul” (cu Orlando Petriceanu, Constantin Dinulescu, Nicolae Botezatu, Sorin Fruntelată, Ion Haiduc, Lavinia Munteanu, George Horaţiu Fortun), s-a bucurat de şase nominalizări internaţionale, inclusiv la Cannes, iar „Fata din Transilvania” (cu: Maia Morgenstern, Andreea Vasile, Orlando Petriceanu), opt nominalizări, inclusiv la Hollywood.

Sabin Dorohoi a fost prezent la Reşiţa şi pentru a vorbi despre planurile de viitor, fiind totodată lansate oficial Western Transylvania Studios, singurele studiouri de film din vestul ţării. Inclusiv Reşiţa figurează pe harta acestora, însă şi pe latură comercială. Regizorul fost pasionat de film încă din copilărie şi a realizat, la treisprezece ani, „poveşti filmate” cu prietenii săi pe dealurile din jurul Bocşei, orăşelul vacanţelor petrecute la bunici.

Un alt scurtmetraj, „Calea Dunării”, realizat în 2013, a fost singurul din România care s-a calificat la Festival de la Palm Springs din California, SUA – „Palm Springs Short Fest”. Pelicula arată dorinţa regizorului de a promova zona de Vest a României ca alternativă viabilă şi interesantă pentru industria cinematografică, şi nu doar pentru frumuseţea sălbatică şi nealterată, ci şi pentru profesioniştii locali, după cum a remarcat Camelia Duca, gazda evenimentului.

Antoniu Mocanu