Caraş-Severin, Romania

BERZASCA – Primăria Berzasca derulează în această perioadă o serie de proiecte. Unele sunt la final, altele mai au de aşteptat.

De ani de zile, locuitorii din Cozla, fostă colonie minieră situată pe malul Dunării, trăiesc în condiţii grele, fără apă, canalizare sau curent electric. Pentru că în sat nu există nici şcoală şi nici grădiniţă, copiii sunt purtaţi zilnic pe drumuri, până la Berzasca, pentru a învăţa carte. Situaţia celor 40 de familii care au refuzat să părăsească localitatea după închiderea exploataţiei miniere, şi care au trăit printre ruine în toţi aceşti ani, este pe cale să se schimbe în bine. Graţie unui proiect guvernamental, în comuna Berzasca s-a construit un bloc de locuinţe, cu 48 de apartamente sociale, a cărei recepţie va avea loc în această săptămână, potrivit declaraţiilor primarului Petru Furdui.

„În 40 de apartamente vor locui familiile din Cozla, iar în opt – alte persoane cu probleme sociale de pe raza comunei Berzasca. Recepţia finală a lucrării va avea loc miercuri, 6 noiembrie”, ne-a explicat primarul comunei din Clisura Dunării.

Un alt proiect derulat de primărie, şi care se apropie de final, este cel de alimentare cu apă al satului Liubcova, lucrare demarată încă din 2009 şi finanţată cu bani de la Guvern. Petru Furdui ne-a vorbit şi despre cel de-al treilea proiect, derulat în ultimii doi ani cu fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. „Este vorba despre un proiect integrat, prin care am realizat alimentarea cu apă a satului Bigăr şi, tot aici, am construit un Centru de zi pentru bătrâni. Tot prin acest proiect am achiziţionat două autogunoiere şi un buldoexcavator, şi am cumpărat costume populare, pe care le-am donat Căminului cultural”, a mai precizat Petru Furdui.

Roxana Bălan Nafiru