REȘIȚA – Efectul imediat al deciziei Tribunalului București din 1 aprilie 2025 l-a reprezentat suspendarea tranzacționării acțiunilor „UCM“ la bursă! Soluția instanței, care poate fi atacată cu recurs în termen de 7 zile, a fost pronunțată, marți, în speța insolvenței UCM Reșița SA, o cauză deja istorică având în vedere că dosarul a fost înregistrat în decembrie 2012!
Cererea de trecere la faliment a societății, trecută în reorganizare în februarie 2022, depusă de către administratorul special în octombrie 2024 a avut, astfel, un câștig intermediar de cauză, în detrimentul intervenției administratorul judiciar care a solicitat respingerea cererii ca fiind lipsită de interes sau neîntemeiată. Nu ar fi însă lipsit de interes ca, pentru o corectă informare și clarificare a unor termeni, să reamintim că în martie 2024, nou înființata Uzină de Construcţii Maşini Hidroenergetice SRL a cumpărat doar Afacerea (core-business-ul) UCM Reșița SA, nu întreaga societate despre care vorbim și care, iată, există și în prezent!
Ca efect imediat al hotărârii Secției a VII-a Civilă a Tribunalului București a fost suspendarea imediată a tranzacționării acțiunilor „UCM“ la Bursa de Valori București (BVB), al căror preț la închidere a fost de 0,5300 lei/acțiune. Pe de altă parte, instanța a ridicat dreptul de administrare al debitoarei, a dispus dizolvarea societății și sigilarea tuturor bunurilor acesteia, numind totodată în calitate de lichidator judiciar provizoriu același consorțiu format din VF Insolvență SPRL și Euro Insol SPRL, anterior administrator judiciar al societății.
În momentul de față, conform Raportului anual al Administratorului Judiciar pentru exerciţiul financiar încheiat la 31 decembrie 2024, publicat în 31 martie curent, UCM Reșița SA deţine o suprafaţă totală de 28 ha amplasată pe cele două platforme industriale (ABC şi Câlnicel), precum şi în alte zone din Reşiţa şi din Anina. Acestora li se adaugă construcții cu o suprafață desfășurată de 16 ha și peste 800 de utilaje tehnologice specifice industriei constructoare de mașini. De asemenea, societatea mai deţine numeroase alte active din afara sferei de producție, atât în Reșița (Casa de Cultură a Sindicatelor, Grădinița cu Program Prelungit „Semenic“, o garsonieră pe str. Ion Corvin, 239 de apartamente în foste cămine de nefamiliști etc.), cât și în Anina (Fabrica de Șuruburi).
Revenind însă la acțiunile societății, a căror tranzacționare pe bursă a fost suspendată din 2 aprilie, putem reține că numărul total al acestora, fiecare cu o valoare nominală de 0,1 lei, este de 109.933.904, corespunzătoare unui capital social de 10.993.390,40 lei. Conform datelor BVB, valoarea de piață a UCMR este de 58.264.969,12 lei în timp ce, potrivit Raportului, valoarea capitalurilor proprii este negativă, de -377.657.384 lei. Acționarul majoritar al societății, deținător a 96,7890% din capitalul social este societatea elveţiană ICESA SA.
JCS-Walter Fleck