Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Organizat de Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Caraș-Severin în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului, vernisajul expoziției ”Farmaciile de odinioară din Caransebeș” a adus în atenția publicului documente și fotografii care ilustrează tradiția și actualitatea farmaciilor din municipiul de pe Timiș și Sebeș!

Despre expoziție a vorbit istoricul Ovidiu Roșu, directorul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale: „Am încercat să scoatem în evidență câteva aspecte legate de farmaciile din Caransebeș în perioada secolului XIX-începutul secolului XX. Farmaciile au fost extrem de importante, au fost puține și de-a lungul timpului au avut o istorie începând cu prima parte a secolului XIX. Aici își desfășura activitatea Regimentul de Graniță Româno-Bănățean nr. 13, care controla practic totul pentru cele 94 de localități de la limita cu Hunedoara până la limita cu Mehdinți. Expoziția cuprinde documente, fotografii și ilustrate care arată aspecte importante din viața farmaciștilor în acele vremuri.”

Pe lângă vernisaj, seara culturală a cuprins și un concert de muzică clasică, sub egida riTM în Banat, turneul de promovare a Festivalului Timișoara Muzicală în partea de vest a țării. Sub titlul inSuflu, Matei Ioachimescu & The Romanian Flute Ensemble, programul artistic al recitalului a cuprins melodii de Stephen Schwartz, Krzysztof Zgraja, Derek Charke, Eugene Magalif, Richards Rodgers, lan Clarke, Freddie Mercury sau Gareth McLearnon. „Acest eveniment cultural, ca multe altele, vorbește despre rolul membrilor comunității în această zonă, despre felul în care ei au interacționat nu doar cu Biserica, ci și cu celelalte instituții și aportul pe care ei și l-au adus la comunitate. De aceea, expoziția împrospătează memoria oamenilor cu privire la acest aspect important din viața noastră, grija pentru sănătate. Această seară a fost memorabilă și prin prisma faptului că am găzduit un eveniment muzical cu totul inedit, adus de către Filarmonica Banatul, care a avut atât o componentă de muzică clasică, cât și modernă, gen coloană sonoră de film.”, a precizat și Arhimandritul Casian Rușeț, consilier eparhial cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Evenimentul a fost găzduit de Episcopie în contextul celor 160 de ani de existență a acestei instituții, înființată în anul 1865.

JCS- Nina Curița

FOTO: Episcopia Caransebeșului

Adaugă comentariu