Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Azi a început Evaluarea Naţională cu prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română, proba fiind susţinută de 1853 de elevi cărăşeni! Este primul din şirul de examene naţionale susţinute de elevi în altfel de condiţii!

Copiii au fost aşteptaţi la centrele de examen începând cu orele 7:00. Autorităţile au luat măsuri excepţionale, astfel că elevii au parcurs trasee bine stabilite la intrarea în clase, cu păstrarea distanţei sociale, au trecut prin mai multe filtre în care li s-a luat temperatura, au primit măşti şi dezinfectant. Conform noilor reglementări, la Evaluare pot fi prezenţi în sălile de examen maxim 10 elevi, sălile fiind dezinfectate înainte de începerea examenelor. Anul acesta, Ministerul Educaţiei a elaborat subiectele de examen astfel încât fiecare absolvent de clasa a VIII-a să aibă șansa să treacă examenul de Capacitate.

Subiectele au fost, ca și până acum, formate din două mari puncte. La subiectul I, elevii au primit un fragment din „Zborul“ de Sorin Titel, poate cel mai important scriitor al Banatului, pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerințe, printre care redactarea unei compuneri prin care să motiveze apartenența textului dat la genul epic. La subiectul al doilea, elevii au primit alt text, despre viața lui Traian Vuia, pe baza căruia au avut de rezolvat alte șase cerințe, precum și să redacteze o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.

În funcție de notele obținute la testele naționale, elevii se pot înscrie la licee. În Caraş-Severin, situaţia la Evaluare a fost următoarea: 1989 de elevi au fost înscrişi la examenul de Capacitate, fiind prezenţi la prima probă 1853 de candidaţi, absenţi fiind 136 de elevi, ceea ce reprezintă un procent de 6%. Nu au existat cazuri de elevi respinşi în urma controlului epidemiologic efectuat la intrarea în centrele de examen. De asemenea, nu s-au înregistrat cazuri de elevi eliminaţi pentru tentativă de fraudă.

Examenul de Evaluare Națională va continua, miercuri 17 iunie, cu proba scrisă la Matematică, iar joi, 18 iunie, va avea loc proba scrisă la Limba maternă. Corectarea lucrărilor la Evaluarea Naţională se va face în sistem încrucişat, în alte judeţe. Notele obținute de elevi la examene contează în proporție de 80% la admiterea la liceu, restul de 20% este reprezentat de media claselor V-VIII.

JCS-Nicoleta Moraru