Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spunea un investitor privat nemulţumit de intenţia Reşiţei de a introduce taxe speciale pe traficul greu.

O nouă dezbatere publică pe tema traficului greu din municipiul de pe Bârzava s-a derulat sub cupola palatului administrativ reşiţean. Discuţia n-a adus însă prea multe noutăţi faţă de întâlnirile anterioare pe aceeaşi temă. Poate i-a adus doar pe o parte dintre reprezentanţii societăţilor ce supravieţuiesc de pe urma traficului greu în faţa primarului Mihai Stepanescu şi a altor factori de răspundere ai municipalităţii.

Pe scurt, administraţia reşiţeană este nemulţumită de faptul că anumite tronsoane de drum, tranzitate de autovehicule agabaritice, sunt de fapt naţionale şi ar trebui să fie administrate de către cei de la compania naţională specializată, ce încasează, de altfel, şi banii pentru ele. Din nefericire, însă, drumurile afectate de traficul greu au căzut tot în administrarea primăriei, care n-are bani pentru ele. Acesta este motivul pentru care s-ar dori introducerea unei taxe care să ajute municipalitatea să repare, din când în când, drumul.

De asemenea, se are în vizor realizarea unui inel ocolitor al urbei sau măcar folosirea actualei centuri şi a altor drumuri ce fac legătura între aceasta şi exteriorul oraşului, precum şi între aceasta şi principalele uzine. Din păcate, însă, şi la acest capitol, tot cei de la Drumuri Naţionale ar trebui să se implice, iar unele dintre drumuri, care sunt momentan private, ar trebui trecute, prin expropriere, în administrare publică.

Primarul Mihai Stepanescu a ţinut să precizeze că, după eforturi de doi ani, a putut să facă Drumurile Naţionale să preia acele sectoare problematice, în sensul că aceştia, dacă tot încasează banii din taxa pe drum, să se ocupe şi de reparaţii, şi de deszăpeziri. Din nefericire, tronsoanele respective au revenit în administrarea municipalităţii…

Ideea e că introducerea unei taxe ar putea împovăra industria reşiţeană, pe lângă faptul că ar încasa nişte bani de la cei care doar tranzitează urbea. Unul dintre reprezentanţii firmelor a afirmat: „Suntem de râsul Europei, introducem taxarea pe fiecare oraş. (…) Toată Europa a luptat să fie unită, în România taxăm în fiecare oraş”. Deocamdată, la acest capitol, la Reşiţa, lucrurile au rămas doar în stadiu de discuţie. Urmează noi informări, întâlniri şi dezbateri…

Antoniu Mocanu