Caraş-Severin, Romania

ORAVIȚA – Diploma i-a fost acordată sâmbătă după-amiază la biserica greco-catolică a orașului. Omul de cultură reșițean, președinte al Forumului Democrat German (FDG), devine astfel cetățean de onoare al importantelor centre culturale ale Banatului Montan: Reșița, Bocșa și Oravița!

„Pentru efortul desăvârșit în cultivarea tradițiilor noastre istorice și valorilor cultural-spirituale, cinstirea jertfei martirilor rezistenței anticomuniste din Țara Carașului, promovarea reușitelor comunității umane și inițiativelor administrației locale din orașul Oravița în România și în Europa”, stă scris pe diploma acordată de primarul Dumitru Ursu.

Inițiativa pentru conferirea acestui titlu a venit din partea Corneliei Fetea, președinta filialei județene a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi a Victimelor Dictaturii Comuniste și a omului de cultură orăvițean Ionel Bota. Propunerea lor a fost aprobată în ședința de consiliu local din 15 ianuarie, dată la care cu toții sărbătorim Ziua Culturii Naționale, și s-a transpus în fapte într-o zi care a marcat deopotrivă încheierea evenimentelor dedicate acestei zile, dar și octava de rugăciune ecumenică.

Oravița a devenit o adevărată capitală culturală a Banatului Montan, diploma fiindu-i acordată lui Erwin Țigla în prezența celor trei ierarhi ai confesiunilor istorice din Banat. „Mulțumesc primarului și consiliului local, dar și celor care au venit cu propunerea, bisericii greco-catolice gazdă a evenimentului și tuturor oamenilor de bine din Oravița. Acest titlu este o recunoaștere a activităților pe care le-am desfășurat în fosta capitală a județului începând încă din 1990. Am primit această onoare în numele comunității germane din Oravița și din împrejurimi, cea care a adus o contribuție importantă la istoria și cultura locului.”, sunt cuvintele lui Erwin Țigla.

Dintre cele mai importante activități desfășurate la Oravița, enumeră editarea, împreună cu Gheorghe Jurma, în cadrul seriei „Viziuni”, a unui volum dedicat Oraviței, dar și manifestări care au pus în valoare istoria și cultura locului. Este vorba despre cărți, articole în diverse publicații, participări la evenimente culturale sau manifestări organizate chiar de Erwin Țigla. La Oravița, evenimentele vor continua întrucât, cu sprijinul lui Ionel Bota, în fiecare lună un eveniment cultural va avea loc aici. În toamnă, punctul central al Decadei Culturii Germane în Banatul Montan se va desfășura la Oravița.

JCS-Ionel Ivașcu