Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sub genericul „Eminescu şi România: o descoperire permanentă“, Biblioteca Judeţeană Paul Iorgovici Caraş-Severin a marcat cei 169 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale prin organizarea a trei zile de evenimente culturale. Primul s-a desfăşurat astăzi, 15 ianuarie, la Sediul Central al Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici“ Caraş-Severin.

La steaua care-a răsăriteste o incursiune în laboratorul de creaţie al poetului, prin intermediul manuscriselor lui Mihai Eminescu, ediţia facsimilată. Acesta este un proiect mai amplu ce se desfăşoară în perioada 15 ianuarie – 15 iunie 2019. La acţiune au participat alături de elevi ai Colegiului Naţional „Diaconovici-Tietz“ Reşiţa, poetul Octavian Doclin şi criticul literar Ada D. Cruceanu. Împreună, aceştia au realizat o analiză asupra poemului „La steaua“, etapele creaţiei marelui poet şi cum s-a ajuns la forma finită.

Aşa cum reiese şi din manuscrisele „Luceafărului poeziei româneşti“ prezentate în cadrul evenimentului găzduit de biblioteca judeţeană, poetul Octavian Doclin a dezvăluit faptul că „poezia este şi un chin, un mister, dar la final este o bucurie. Nimeni nu a putut să definească poezia. Părerea mea este că sunt atâtea definiţii câţi poeţi adevăraţi sunt şi după părerea mea, Eminescu este unul dintre aceştia“. „Eminescu este ultimul mare poet romantic european“ a concluzionat poetul reşiţean.

De asemenea, criticul literar Ada D. Cruceanu nu a omis să aducă în atenţia tinerilor proiectul iniţiat de Academia Română pentru a celebra cei 169 de ani de la naşterea poetului naţional. În cadrul acestui proiect, a fost lansată aplicaţia Mihai Eminescu, întreaga operă“ disponibilă, în regim gratuit şi într-un format compatibil cu telefoanele inteligente, în magazinele App Store şi Google Play.

Seria de evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale continuă miercuri, 16 ianuarie, la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz“ Reşiţa. „Poetul naţional Mihai Eminescu: Creaţia sa poetică în română şi germană“ este o manifestare interactivă la care vor participa elevii care studiază limba germană ca limbă maternă. Acţiunea va fi coordonată de profesoarele Sonia Maria Chwoika şi Aniela Ogăşan. De asemenea, în cadrul unităţii de învăţământ reşiţene va avea loc prezentarea expoziţiei filatelice „Mihai Eminescu“, cu exponate din colecţia Doina şi Gustav Hlinka