Elicopter pentru flăcările de la Băuțar. Ministrul Vela, în zona incendiului! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Operațiunea de stingere a incendiului în zona Băuțar-Bucova, extins și în Hunedoara, în zona Cernișoara, continuă, fiind supravegheată azi chiar de ministrul de Interne, Marcel Vela. Șeful MAI  a sosit la fața locului tot cu un elicopter!

De câteva zile, pompierii din comuna Băuţar, împreună cu cei din Caransebeş şi cu aproximativ 30 de membri ai composesoratelor din comună, se luptă să stingă puternicul incendiu de vegetaţie. Pentru stingere,  la fața locului se așteaptă și un elicopter de intervenție.

Ipoteza cea mai plauzibilă este că focul a pornit de la incendierea intenţionată a unor resturi vegetale, după care flăcările s-au întins în pădure şi de aici încolo misiunea celor care se luptă să stingă focul a devenit una aproape imposibilă. Din cauza terenului inaccesibil, s-a intervenit manual, utilajele specializate neavând acces în zonă. Primarul comunei Băuțar a declarat încă de vineri pentru CAON că este nevoie și de un elicopter pentru intervenție.

Acum încă se intervine în zona Cernișoara cu elicopterul. După ce finalizăm aici, în funcție de timpul rămas va începe să acționeze și în zona Băuțar. Este un elicopter M17, cu dispozitiv de stingere Bamby Bucket. Am vrut să vin alături de colegii din cadrul Inspectoratul General de Aviaţie ca să-i încurajez, colegii mei din MAI sunt la datorie, chiar dacă lumea ne vede doar în patrule şi în diferite misiuni specifice stării de urgenţă, se intervine în aceste situaţii neplăcute în care apar diferite focare şi sunt incendiate anumite zone alpine, forestiere, care din păcate se pot extinde“, ne-a declarat ministrul de Interne.

Prefectul județului, Cristian Gâfu, ne-a spus că pompierii reșițeni și orăvițeni își ajută colegii încă de vineri după amiaza. „Este grav că deși incendiul a izbucnit la începutul săptămânii, nu a fost anunțat. Luni mă întâlnesc cu cei de la Garda Forestieră pentru a ancheta cazul, am impresia că acolo, în composesoratul unde a izbucnit incendiul, ceva nu este în regulă“, ne-a spus prefectul județului.

JCS-Nina Curița