Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Promite primarul Ioan Popa, în contextul unor modernizări de anvergură la infrastructura preuniversitară, capitol la care vrea să facă din școala reșițeană un exemplu. Și spune că dacă ar fi știut ce vremuri vin, ar fi cumpărat mii de tablete care să ajute copiii în „școala acasă“!

Lucrări ample au cuprins, în ultima perioadă, infrastructura școlară reșițeană, iar unele dintre cele mai complexe sunt pe cale să se încheie. Chiar dacă infrastructura actuală e de grea moștenire, nu există în plan construirea vreunei școli noi. Cu toată izolarea, copiii sunt puțini, iar regulile distanțării sociale impun altceva decât clădiri noi. O spune chiar primarul Ioan Popa, care are de gând să schimbe macazul investițiilor în mediul școlar, subliniindu-și intenția de a face din infrastructura educațională reșițeană un exemplu.

„Cred că mai degrabă ar trebui intervenit în dotări online pentru elevi! Primăria Reșița a achiziționat 460 de computere în 2018, cred că e singurul exemplu de acest fel în România! Dacă știam ce vremuri vin, poate era interesant să luăm câteva mii de tablete pentru «școala acasă»!“, sublinia primarul Ioan Popa într-un mesaj postat pe o rețea de socializare.

Nici investițiile actuale în infrastructura școlară, care schimbă peisajul urban, nu sunt de ignorat. „Ne apropiem cu pași repezi de finalizarea lucrărilor de modernizare a Colegiului Național «Traian Lalescu», precizează primarul. În aceste zile se montează panourile fotovoltaice. Acestea vor genera peste 75% din totalul energiei consumate de întreg ansamblul de clădiri și fac parte dintr-un sistem automatizat de patru piloni, care se reglează automat după soare. Tehnologia folosită este de ultimă generație, iar elevii și profesorii se vor bucura curând de cele mai bune condiții. Este obiectivul meu ca în următorii ani să modernizam toate unitățile de învățământ, iar Reșița să devină un exemplu în ceea ce privește infrastructura școlară“, a promis Ioan Popa.

JCS-Antoniu Mocanu