Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“ Caraş-Severin a intrat în Săptămâna Limbii Franceze şi a Francofoniei 2019 şi desfăşoară, alături de elevii reşiţeni, o serie de activităţi cultural-educative, menită să celebreze limba lui Voltaire, Hugo, Balzac sau Dumas.

O primă activitate pentru a marca Ziua Internaţională a Francofoniei (20 martie) a avut loc azi, 14 martie, la Secţia Franceză a bibliotecii. În cadrul acţiunii, elevii de la Colegiul Naţional Mircea Eliade“ din Reşiţa, coordonaţi de prof. Alina Rita Wonnerth, şi-au format o primă părere cu privire la oferta de carte a Secţiei Franceză. Ulterior, tinerii şi-au prezentat lucrările realizate cu ocazia acestui eveniment, creaţii ce cuprind poezii haiku, desene, jocuri de cuvinte şi intregrame în limba franceză. Acestea au fost realizate pe baza celor zece cuvinte propuse în 2019 de Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Şi chiar dacă franceza este a doua limbă pentru elevii prezenţi la eveniment, prin lucrările lor tinerii au demonstrat că este la fel de importantă precum limba română. În fiecare an, Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi partenerii francofoni aleg zece cuvinte pentru a ilustra un mesaj despre limba franceză. Ediţia din acest an are ca temă scrisul, sub diferitele sale forme, iar cele zece cuvinte alese să ilustreze tematica anului sunt arabesque, composer, coquille, cursif/-ive, gribouillis, logogramme, phylactère, rébus, signe, tracé.