Ei sunt baza în care ne punem toate speranţele! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Asta spunea prefectul Matei Lupu, care i-a felicitat, împreună cu preşedintele CJ Silviu Hurduzeu, pe salvatorii cărăşeni, de Ziua Pompierilor. S-a vorbit despre importanţa istorică a evenimentului, iar ISU şi subunităţile din judeţ şi-au deschis porţile, cei interesaţi putând arunca o privire peste o parte din tehnica specifică de intervenţie. Ceremonialul militar şi religios a fost urmat de exerciţii demonstrative, cei prezenţi putând urmări o descarcerare pusă în scenă la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“.

Ziua Pompierilor, 13 septembrie, a prilejuit o serie de evenimente care au culminat vineri cu un ceremonial militar şi religios, presărat cu avansări în grad, diplome de preţuire, exerciţii demonstrative şi expoziţii de tehnică specifică.

„Este o onoare pentru mine să particip la Ziua Pompierilor, pentru că Instituţia Prefectului are o colaborare deosebită cu ISU şi cu pompierii în special, declara prefectul Matei Lupu. În toate situaţiile de urgenţă ei sunt lângă noi. Comandantul este vicepreşedintele Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, acest lucru vă daţi seama că ne leagă foarte mult. Eu mă bucur pentru toate realizările pe care le au făcut, sunt nişte oameni deosebiţi. (…) Sunt persoanele care intră în foc, în apă, în dărâmături, în dezastre, în accidente. Ei sunt primii care intervin şi sunt, până la urmă, baza în care ne punem toate speranţele!“.

Şi preşedintele CJ, Silviu Hurduzeu, a apreciat în mod deosebit activitatea salvatorilor cărăşeni, felicitându-i. Col. Cristinel Coneru, şeful ISU, s-a declarat emoţionat în special de importanţa zilei: „La 13 septembrie 1848, căpitanul Pavel Zăgănescu, în Bătălia din Dealul Spirii, cu o oaste numeric foarte mică a reuşit să învingă marea armată otomană. Bineînţeles că de atunci, din 1849 până în prezent, în fiecare an sărbătorim ziua noastră, a pompierilor, un motiv de bucurie, un motiv de analiză a activităţii, vizavi de misiunile pe care le-am desfăşurat într-un an de zile“.

De altfel, în cadrul manifestării, opt cadre ISU au avansat în grad înainte de termen. În semn de recunoştinţă pentru activitatea desfăşurată pe parcursul carierei militare, şeful ISU a înmânat o diplomă de excelenţă şi plt.adjutant-şef Trăilă Lucescu, de la Secţia de Pompieri Oraviţa. „Acum 28 de ani am început o frumoasă activitate în domeniul pompieristic, în care nu am avut o zi să regret ceea ce am făcut. Acum poate regret că plec, dar a venit timpul. Sunt emoţionat pentru acest moment“, preciza Trăilă Lucescu, explicând că totuşi nu-şi va încheia viaţa activă, urmând să se orienteze spre sectorul privat, şi le-a recomandat celor mai tineri să fie corecţi cu ei înşişi şi să pună suflet în ceea ce fac.

Antoniu Mocanu