Educaţie nonformală prin filatelie la Casa Corpului Didactic - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ziua Mondială a Educaţiei, sărbătorită anual în peste 200 de ţări la data de 5 octombrie, a fost marcată cu o expoziţie filatelică tematică. Evenimentul a avut loc vineri, 4 octombrie 2019, la sediul Casei Corpului Didactic.

Cu acest prilej, Ovidiu Andronescu, noul director al instituţiei, a subliniat că educaţia nonformală contribuie esenţial la dezvoltarea personală în procesul de învăţământ: „Pornind de la faptul că în marea majoritate a timpului activitatea cadrelor didactice se desfăşoară la clasă şi în procesul instructiv-educativ, am considerat că ar fi bine să punctăm şi o altă latură a educaţiei, care nu se referă neapărat la educaţia formală, cea între pereţii reci ai sălilor de clasă, cu catalogul. Am dorit cumva să arătăm că există posibilitatea ca educaţia să se desfăşoare şi în mod nonformal sau informal, în acest caz nonformal. Am vrut să atragem atenţia părinţilor şi cadrelor didactice, să-i conştientizăm că timpul liber al elevilor ar putea fi canalizat către activităţi mai plăcute, către un hobby, cum este filatelia, un hobby prin care sunt cultivate şi dezvoltate competenţe de comunicare, competenţe estetice, transversale, se punctează interdisciplinaritatea, nu se limitează doar la un anumit domeniu de studiu. În filatelie putem vorbi despre mărci poştale ce vizează istoria, geografia, ş.a.m.d.“.

Expoziţia filatelică tematică a fost realizată de analistul programator Remus Râşniţă, angajat al CCD CS, care a expus pe trei panouri mărci poştale emise de Romfilatelia în ultimii 60 de ani, din colecţia sa personală. El a ţesut o poveste pornind de la istoria românilor, continuând cu geografia României, exponate cu plante, animale, din domeniul artei româneşti, din literatura română. De asemenea, la realizarea expoziţiei au mai contribuit şi alte cadre didactice cu propriile clasoare filatelice.

De Ziua Mondială a Educaţiei, directorul CCD CS a transmis un mesaj tuturor celor implicaţi în procesul educaţional: „Pentru că suntem încă la începutul noului an şcolar, le doresc tuturor cadrelor didactice din judeţul Caraş-Severin mult succes în anul şcolar 2019 – 2020 şi le asigurăm de întreaga disponibilitate a CCD CS. Suntem deschişi să venim în întâmpinarea dorinţelor dumnealor în ceea ce priveşte organizarea activităţilor metodice şi ştiinţifice sau cultural – artistice. De asemenea, venim în întâmpinarea lor oferindu-le cursuri de formare profesională avizate de către Ministerul Educaţiei, care sunt acreditate fie de CCD CS, fie de către furnizori de formare continuă acreditaţi de MEN“.

Alexandra Gorghiu