Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Transmite Ioan Popa, exemplificând câteva cazuri în care a oprit diferite activităţi la timp, măsură care i-a surprins atunci pe toţi, dar pentru care acum este felicitat. Şi crede că ar fi bine să încetăm să blamăm, pentru că avem nevoie de optimism, de încurajări!

„Noi toţi, împreună“, notează pe o reţea de socializare Ioan Popa, primarul Reşiţei, în contextul actual în care decizia Spitalului „Victor Babeş“ de a trata doar pacienţi din Timiş ne întăreşte convingerea că a venit vremea „să ne securizăm singuri“.

Redăm în continuare mesajul transmis de Nelu Popa:

Când i-am spus lui Dorinel Munteanu să uite de antrenamentele CSM-ului, programate în urmă cu o săptămână, i-am simțit surprinderea și nedumerirea în voce. Astăzi îmi dă dreptate.

Când le-am spus colegilor din primărie că vom comanda 10.000 de măști, teste covid și patru euroconteinere pentru trierea pacienților, am simțit surprinderea și nedumerirea unora dintre ei. Astăzi par puține.

Când am anunțat antrenorii lotului olimpic de gimnastică să trimită copiii acasă pentru că suspendăm activitatea Centrului Olimpic de juniori de la Reșița, am simțit nedumerirea lor. Astăzi, copiii sunt în siguranță, acasă, alături de familiile lor.

Exemplele pot continua, însă nu mi-am propus să devin un mic Nostradamus, vreau doar să spun că, paza bună trece primejdia rea, cu alte cuvinte, e de preferat să exagerezi dacă asta înseamnă să protejezi.

Astăzi, pentru că mulți carășeni (unii donatori de 2 euro/SMS) sunt revoltați de faptul că spitalul Victor Babeș nu mai preia cazuri din Caraș-Severin, Arad și Hunedoara. Încerc să explic pe înțelesul tuturor ce s-a întâmplat: oamenii își «securizează» pacienții din zona pe care consideră că o pot proteja (să-i ajute Dumnezeu). Noi, ceilalți, trebuie să înțelegem că a venit vremea să ne securizăm singuri.

Italia și nu numai ne transmite un mesaj clar de câteva săptămâni: stați acasă pentru că nici un sistem medical din lume nu este pregătit să absoarbă un număr nelimitat de cazuri grave, nici Franța, nici Elveția (acolo vârstnicii au fost sfătuiți să-și facă testamentele din timp), Spania, Olanda și exemplele pot continua.

România a fost prinsă în acest vârtej, asemeni țărilor menționate mai sus, cu un sistem medical mult inferior din punct de vedere tehnic, însă cu tineri inimoși, flancați de medici experimentați, ce vor avea de înfruntat o perioadă extrem de dură! Haideți să le ușurăm munca și viața! Sprijiniți cu tot ce puteți personalul medical, încetați să blamați compatrioții noștri, avem nevoie de energii creatoare, de mesaje de optimism, de încurajări!

Cel mai bun lucru pe care majoritatea bănățenilor (și nu numai) îl pot face în perioada următoare este să adopte izolarea voluntară! Acest demers va scădea presiunea de pe un sistem medical precar și va da timp autorităților să achiziționeze aparatura medicală necesară, sisteme de protecție și medicație corespunzătoare!

Primaria Reșița este și va fi partenerul medicilor, al personalului medical din Banatul de Munte și va depune toate eforturile posibile pentru a trece peste aceste vremuri tulburi! Avem încredere deplină în voi! Mult succes! #staiacasă

JCS-A.M.