Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Toată lumea întreabă de bac, fiindcă suntem în plin sezon estival, iar turiştii care ajung în zonă ar vrea să se răcorească la vecinii sârbi!

Autorităţile sârbe au emis o nouă decizie de revizuire a condiţiilor de intrare şi tranzit în Republica Serbia pentru cetăţenii din România (şi alte state vecine) şi, din păcate, punctele fluviale de trecere a frontierei rămân, deocamdată, închise. Pe lângă asta, la graniţele terestre deschise sunt necesare testele PCR pentru infecţia cu COVID-19, nu mai vechi de 48 de ore, efectuate în laboratoare acreditate.

Aşadar, nici o şansă încă pentru cei care vor să treacă Dunărea cu bacul, însă şi mai grav e că angajaţii companiei care operează acest mijloc de transport fluvial nu şi-au primit şomajul tehnic şi nici nu se ştie care va fi soarta lor. Nici Primăria Moldova Nouă nu poate să-i plătească, fiindcă nu funcţionează, aşa cum a precizat primarul Adi Torma: „Suprinzător! De ce punctele de frontieră de la Naidăş şi de la Moldova Nouă nu se deschid? Angajaţii nu au ce să facă deocamdată, vin la lucru, deşi nici şomajul nu li s-a plătit, asta pentru că doamna ministru nu a cuprins în ordinul său şi această activitate. Din punctul nostru de vedere este un abuz, fiindcă nu noi am închis punctul vamal. Pe de altă parte, bacul are un singur obiectiv, trecerea frontierei între Moldova Nouă şi Golubăţ, deci nu poate să fie mutat în altă parte. E aberant, e noaptea minţii ce se întâmplă! Oamenii sunt supăraţi şi vor să dea în judecată SC Eoliana Caraş, iar SC Eoliana vrea să dea în judecată ministerul de resort. Nici eu nu pot să dau bani de la Primărie dacă nu funcţionează, ce activitate să susţin? Cu siguranţă va fi o importantă temă de campanie, fiindcă trebuie ajutat oraşul ăsta să devină ceea ce merită!“.

Cu toate că este foarte solicitat în această perioadă şi foarte mulţi turişti aflaţi în zonă sună aproape zilnic la bază să se intereseze dacă circulă, bacul Ferry Baziaş 4 rămâne tot la mal.

JCS-Alexandra Gorghiu