Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Noua și moderna Unitate de Primiri Urgențe a spitalului reșițean și-a deschis porțile miercuri, 30 august, în seara acestei zile, de la ora 22, urmând să deservească și primii pacienți!

Chiar dacă bugetul a tot crescut, ajungând cu aproape 50% mai mare, adică limita permisă în cazul finanțărilor europene, proiectul a fost dus la bun sfârșit, dând noi speranțe unității spitalicești de pe malurile Bârzavei, dar și optimism cărășenilor, managementului și sistemului de sănătate din județ.

Chiar dacă nu vorbim despre o clădire mare, este însă o mare diferență față de ce-a fost înainte, o investiție în folosul cetățeanului, semnată de Silviu Hurduzeu și dusă la capăt de Romeo Dunca.

Cetățenii care trec pe strada Făgărașului pot observa la spital noua structură, una cu aer modern, a UPU-SMURD, răsărită în partea dinspre Intim a Spitalului Județean de Urgență din Reșița, unde are și calea de acces. Lucrările de extindere și dotare a infrastructurii Unității de Primiri Urgențe din cadrul SJUR, finanțat prin Regio POR 2014-2020, au fost finalizate. În afara clădirii nou construite, proiectul a cuprins și o parte din dotări. Au fost achiziționate echipamente medicale în valoare de 958.000 de lei și de distribuție a gazelor medicale – vacuum, inclusiv stația de oxigen și aer comprimat – în valoare de 650.000 de lei. Noul UPU are undeva la 22-24 de paturi, capacitatea de tratament putând fi mărită. Există o zonă de triaj, una pietonală, una de acces ambulanță, una de decontaminare. În principiu, după aceste zone, accesul va fi controlat – cu cartele –, cetățenii neputând intra către zonele de tratament fără să fie conduși de cineva.

Este un câștig pentru județ

„În sfârșit, după 3 ani de chin, important este ca un lucru să fie dus la capăt, a declarat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, prezent la inaugurare. Avem într-adevăr o schimbare, sunt alte condiții. Și față de ceea ce a fost e o diferență de la cer la pământ. A fost un proiect, deși nu e mare – e o mică clădire am putea să-i spunem, pe care o putem parcurge și sărind într-un picior –, totuși problemele au fost multe. A fost un contract de 7 milioane de lei cu tot cu TVA, în final s-a închis pe 12,6 milioane de lei cu tot cu TVA. Deci iată că au fost multe provocări, important e că am rezistat la tot stresul aferent execuției acestei unități de primiri urgențe și că astăzi suntem aici, și de astă seară (30 august), pacienții, cetățenii care au nevoi medicale de urgență, pot fi primiți aici. E un câștig pentru județ, un drum greu pe care l-am dus împreună cu echipa de implementare, cu constructorul. (…) Le-am rezolvat pe toate, le-am acoperit cu bani publici, pentru că am avut o depășire mare de proiect, a fost aproape 50%, adică aproape de maxim. Dar asta este în final, asta este important, că am reușit și am terminat această investiție. Mulțumesc constructorului care ne-a suportat, el trebuie să ne mulțumească nouă că l-am suportat și noi, medicilor cărora le dorim succes în activitate și ne bucurăm că am reușit să le creăm o facilitate iată civilizată. Să spunem că e un prim semn al felului în care trebuie să arate o unitate spitalicească și un loc unde cetățenii trebuie să fie îngrijiți. Așteptăm Spitalul Județean, care sperăm să fie cel puțin la fel de luminos din prima zi, să rămână clădirea funcțională, curată și de folos și peste 5 ani de aici încolo. Și ce-i mai important, sperăm ca, venind cu condiții mult mai bune de lucru, să putem să împrospătăm și echipa de medici, pentru că aici o mare parte din succes este corpul medical care lucrează aici. Mulțumesc tuturor care au contribuit la această realizare!“

Triajul și prioritizarea urgențelor

S-a vorbit despre UPU ca o poartă de intrare în spital, de prim contact cu cetățenii, iar managerul Călin Mircea Laza a completat: „Să nu uităm că noi, în Unitatea de Primiri Urgențe, pe an, avem are în jur de 50.000 de pacienți care ne vizitează. Undeva într-o medie de 120 pe 24 de ore. Vă dați seama doar să-i identifici, să faci foile, să vezi ce are, înseamnă timp care pentru unii este definitoriu, pentru alții e o problemă de enervare că el stă. Triajul se va realiza în funcție de normele în vigoare și de aceea avem rugămintea ca pacienții să știe că atunci când ajung aici că, în funcție de gravitatea pe care o au, vor intra sau probabil vor mai trebui să aștepte, probabil o jumătate de oră, o oră. Dacă vin salvări cu alții, sigur că cei care stau și nu sunt gravi așteaptă!“

În încheierea declarațiilor susținute, președintele Romeo Dunca a subliniat: „Vreau să amintesc că a fost un proiect început în mandatul dlui Hurduzeu, dânsul a semnat contractul, dar vă spun sincer că aș fi preferat să-l semnez eu și să-l termine dânsul. Indiferent cine semnează și cine finalizează lucrarea, important este ca cetățeanul să poată să se folosească de infrastructura pe care banul public o poate realiza.“

JCS-A.M.