Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Preşedintele Consiliului Judeţean a retras de pe ordinea de zi a şedinţei de vinerea trecută proiectele privind încetarea contractelor de finanțare pentru reabilitarea energetică a celor trei staționare ale Spitalului Județean de Urgență Reșița!

Însă cele trei proiecte vor intra pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe, iar marţi, 22 iunie 2021, şeful judeţului, reprezentanţii firmei care a proiectat reabilitarea celor trei staţionare, consilieri judeţeni şi alţi factori de decizie se vor întâlni pentru a avea o discuţie tehnică.

Chiar dacă proiectele au fost retrase, discuțiile contradictorii din şedinţă, pe marginea intenției președintelui Romeo Dunca de a renunța la proiectele de reabilitare energetică a celor trei staționare, nu au lipsit. Consilierii PMP au fluturat afișe cu mesajul „Nu ne batem joc de sănătatea cărășenilor“, iar preşedintele PMP Caraș-Severin, Ionuț Popovici, i-a atras atenția șefului CJ că se pot pierde 11 milioane de euro pe niște contracte care sunt semnate.

„Nu ați înțeles că acest consiliu judeţean nu este o societate comercială și categoric nu este Dunca Imobiliare. Să nu credeți că noi nu dorim un spital județean nou. Observ buna intenție a dvs., dar aud de foarte multe ori cuvinte precum: vom vedea dacă, poate, încercăm, căutăm soluții și așa mai departe. PNRR nu este aprobat și mă întreb: dacă nu va fi sursă de finanțare? Ce vom face? Nu putem face un efort de 5 milioane de euro? Vom pierde 11 milioane de euro şi va fi vai de capul nostru”, i-a spus Popovici lui Dunca. Şi consilierul Pro România, medicul Caius Diaconescu, i-a spus preşedintelui CJ, înainte de orice decizie de renunţare, să cântărească lucrurile: „Domnule preşedinte, eu am coordonat cândva proiectul pentru Staţionarul 2 şi dl Trofin de la Abraxas spunea că este cel mai complex proiect. Eu zic să le facem şi, în 2026 când vom face un spital nou, dăm altă destinaţie staţionarelor“.

Romeo Dunca i-a răspuns lui Popovici precizând că finanțarea europeană pentru cele trei staționare se ridică la 7,2 milioane de euro, iar contribuția județului se cifrează în jurul sumei de 6,6 milioane de euro, sumă care, potrivit şefului judeţului, depășește cu mult puterea financiară a Consiliului Judeţean.

„Reabilitarea celor trei staționare nu rezolvă problema de fond a sistemului sanitar din Caraș-Severin. Dacă vom investi fonduri europene în cele trei staționare, vor fi compromise șansele județului de a obține bani pentru ridicarea de la zero a unui spital județean. Cele trei proiecte le-am retras pentru că trebuie să explicăm mai bine ce dorim. Este o decizie importantă și trebuie să o argumentăm foarte bine, mai ales că am identificat o variantă prin care, deși proiectele nu se realizează, putem să facem ceva în schimb. Dorim să identificăm o sumă să facem niște reparații minime necesare celor trei staționare în așa fel încât să putem să le folosim până la momentul realizării spitalului județean, în care ne punem mari speranțe și care va rezolva într-adevăr situația sanitară a județului. Renunțăm la cele trei proiecte, doar că ne pregătim jocul de gleznă mai bine”, a precizat preşedintele CJ.

Consilierii judeţeni Gabriela Stuparu şi Flavius Nedelcea au cerut conducerii judeţului să solicite şi celorlalţi parteneri, ADR Vest şi Ministerul Dezvoltării, o opinie vizavi de încetarea celor trei contracte. După intervenţia medicului Caius Diconescu, preşedintele Consiliului Judeţean a iniţiat o întâlnire tehnică pentru ziua de marţi, 22 iunie. „Dacă dorim să facem bine cărăşenilor va trebui să renunţăm la pancarte şi poveşti. Scandalul nu ne face bine, însă putem să ne aşezăm la masă şi să discutăm constructiv. Vreau să fac lucruri trainice şi nu vreau să compromitem şansa acestui judeţ de a face ceva“, a mai spus Romeo Dunca.

JCS-Nina Curiţa