Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – „Ce fac rău Dunca şi Popa? Voi aţi arunca pe geam 36 de milioane de lei?“. Asta întreabă senatorul Marcel Vela, sătul de tensiunile provocate de subiectul renunţării la reabilitarea celor trei staţionare ale spitalului judeţean!

Invitat să participe la o conferinţă de presă pe această temă fierbinte, pentru a linişti populaţia, alături de primarul Reşiţei, Ioan Popa şi preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, senatorul Marcel Vela şi-a exprimat întreaga susţinere pentru proiectul construirii unui spital judeţean nou, în Triaj. Vela însă a ţinut să pună lucrurile la punct, după tensiunile iscate vizavi de renunţarea la banii eropeni de la ADR Vest pentru proiectul de reabilitare a staţionarelor, în condiţiile în care suma cu care ar trebui să contribuie Consiliul Judeţean este de 36 de milioane de lei, iar cea de la ADR Vest de 35 de milioane de lei: „Pentru că am văzut în ultima perioadă o dezbatere foarte amplă, acuzaţii, tensiuni, polemici, tot felul de interpretări şi trimiteri la aceste lucrări, la acest proiect pentru staţionarele din Reşiţa, în calitate de senator al circumscripţiei 11 Caraş-Severin, vreau să spun că judeţul Caraş-Severin nu este compus doar din Reşiţa. Consiliul Judeţean trebuie să se ocupe de tot judeţul, nu e consiliu municipal. Bugetul judeţului, împărţit la primari, a avut 28 de milioane de lei, adică mai puţin decât s-ar fi băgat în cele trei staţionare, adică 36 de milioane de lei“.

Senatorul Marcel Vela şi-a exprimat întreaga susţinere pentru acest proiect, făcând apel la opozanţii politici şi la toţi cei care atacă bunele intenţii ale lui Romeo Dunca şi ale primarului să renunţe la acuzaţiile pe acest subiect care a devenit subiect politic: „În condiţiile în care prin priceperea preşedintelui Consiliului Judeţean, al primarului oraşului reşedinţă de judeţ, cu susţinerea ADR Vest, putem face un spital judeţean nou, în care efortul bugetar al Consiliului Judeţean să fie doar de 2 la sută, adică investim 100 de milioane, din care noi punem doar 2, pe ceva nou, util, cu tot ce înseamnă circuite moderne, cu tot ce înseamnă curăţenie. Ce fac rău Nelu Popa şi Romeo Dunca, domnilor de la PSD (…)?. Îi rog pe toţi inteligenţii care atacă acest subiect politic să facă un exerciţiu de imaginaţie: ei ar investi la ei, dacă ar fi privaţi, să arunce pe geam 36 de miloane de lei pentru ceva ce nu funcţionează sau investesc 2 milioane pe ceva care funcţionează, pentru că acest subiect depăşeşte limitele unei logici elementare de gospodar de la ţară“.

Calea ferată e deja în cărţi pe PNRR, dar şi spitalul are şanse

Asta a spus primarul Ioan Popa, care a prezentat amplasamentul şi planul viitorului proiect, pornind de la statisticile puse la dispoziţie de către INS vizavi de numărul populaţiei în perioadele în care s-au construit cele trei staţionare, pe măsura extinderii oraşului şi creşterii numărului populaţiei.

Accentuând necesitatea construirii unui spital judeţean nou, edilul spune că va lăsa judeţului un spital de înaltă ţinută: „Cele trei staţionare însumează 850 de paturi, însă ceea ce propunem noi şi am propus Ministerului Sănătăţii este să facem un spital modern, cu 500 – 550 de paturi. Asta şi pentru că populaţia este în scădere, cazuistica s-a modificat mult în ultimii ani. Pentru o operaţie de fiere sau apendicită nu mai stai în spital câte o săptămână. Te-ai operat, în 24 de ore, 48 de ore eşti acasă. Operaţia la ochi se face pe loc. Deci, nu este justificat ca Oftalmologia să aibă 20, 30 sau 40 de paturi, fiindcă nu stă nimeni în ele. Ministerul Sănătăţii urmăreşte optimizare, eficienţă şi bani cheltuiţi inteligent. (…) Am ţinut să ofer aceste date statistice fiindcă matematica asta spune exact ce s-a întâmplat cu oraşul şi de ce nu are logică să băgăm bani, cum zicea Romeo Dunca zilele trecute, într-un Trabant, să-l facem să pară ca un Ferrari, dar el să aibă un motor cu pistoane de lemn. Nu suntem în faze aiuristice, nu suntem visători, nu suntem fantezişti. S-a declanşat un protocol între Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Primăria Municipiului Reşiţa, în care suntem parteneri, s-a declanşat licitaţia pentru masterplan şi studiu de prefezabilitate, urmând ca în 3 – 4 luni să avem datele de la masterplan, iar la sfârşit de an sau început de an 2022 să lansăm studiul de fezabilitate. Discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Sănătăţii au fost în felul următor: «Cine vine primul, primeşte banii». Pandemia a fost o lecţie pentru noi toţi, focusul este pe sănătate, iar acest spital nou va fi şi unul profitabil, să poată să se autosusţină, să nu stea nimeni cu mâna întinsă la Consiliul Judeţean sau în alte părţi că nu le ajung banii. Aşa cum am făcut lucruri serioase în ultimii 4 ani, acest spital judeţean este un lucru extrem de serios, este o promisiune pe care mi-am făcut-o eu mie şi voi lăsa judeţului Caraş-Severin un spital judeţean de înaltă ţinută“.

Doar renunţând la reabilitare se pot obţine bani pentru reparaţii

Şi mai explicit ca până acum, preşedintele CJ, Romeo Dunca, a precizat că este foarte important să se înţeleagă că nu se renunţă la reparaţiile absolut necesare: „Renunţăm să ne împrumutăm foarte mult, nu pentru că nu ne dorim, ci pentru că nu putem. Ceea ce putem face pentru a le păstra este să facem o minimă întreţinere şi reparaţie pentru a putea să funcţioneze până în 2026, când estimăm că putem termina spitalul judeţean nou, este să facem anumite reparaţii obligatorii accesând nişte bani. Renunţând la această reabilitare, putem să obţinem 10 milioane de lei pentru refacerea instalaţiilor electrice şi cele de gaze tehnice“.

Dunca a adăugat că terenul deja există, a fost identificat, primăria l-a pus la dispoziţie, deci nu se mai pune problema cumpărării terenului şi nici a exproprierilor, spitalul fiind parte a unui proiect mai complex, în care e inclus parcul din Triaj, bulevardul pe patru benzi şi un viitor mall. Totodată a ţinut să explice că nu ar fi luat în calcul această renunţare, fie şi numai din motive electorale, dacă situaţia judeţului ar fi fost alta: „Dacă am fi avut în cont jumătate măcar din aceşti bani, să fi fost în situaţia judeţului Timiş, care a avut un excedent de câteva zeci de milioane de lei, poate că, în mod incorect, nu luam în calcul această renunţare, să zicem din motive electorale, poate nu dă bine astăzi, dar orice ban risipit într-o direcţie greşită care subminează şi şansa de a schimba efectiv şi fundamental ceva, este un lucru care nu trebuie făcut. Noi astăzi, încă mai avem credite moştenite, mai avem vreo 30 de milioane de lei credite. Păi, «mergeţi şi luaţi nişte credite, mare lucru!» cum ne-a sugerat domnul Crina, care este foarte abil în a prezenta jumătăţi de adevăruri, «vă faceţi că luaţi un credit, trece şi după aceea renunţaţi!». Păi, noi nu ne jucăm, noi venim din zona privată unde, dacă am spus că facem, facem, nu putem să antamăm obligaţii şi să stăm după aceea să ne fie teamă că vin primele facturi şi nu putem plăti“.

JCS-Alexandra Gorghiu