Dunca: Nicio primărie din judeţ nu a rămas fără bani! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Împărţirea banilor la primăriile din judeţ a iscat discuţii aprinse în Consiliul Judeţean, ce s-au lăsat cu apelative colorate şi jigniri. La finalul şedinţei CJ, preşedintele Romeo Dunca spunea că este dezamăgit când se pierde timpul cu lucruri de nimic, el venind dintr-o lume în care timpul este preţios, „dintr-o lume în care dacă am zis că facem, facem!“.

Indiferent de culoarea politică avută de-a lungul anilor de conducerea judeţului, distribuirea sumelor de bani către comunele din Caraş-Severin a fost mereu discutată, disputată şi a generat nemulţumiri. Nici miercuri nu a fost altcumva şi asta pentru că liderii grupurilor politice din opoziţia judeţeană au criticat aspru împărţeala.

Liderul PMP, Ionuţ Popovici, spunea că „proiectul are nevoie de lămuriri pentru că vorbim de 77 de UAT-uri“, întrebând care au fost criteriile acestei împărţeli pentru că „sumele alocate la Bozovici, Dalboşeţ, Oţelu Roşu sunt mici“. Preşedintele Romeo Dunca a explicat de la început că banii nu sunt suficienţi pentru nicio primărie. „Înainte de şedinţa trecută, şi de aceea am primit patru sesizări scrise și foarte multe telefonice de la primari. Nu toţi sunt mulţumiţi de banii primiţi pentru că banii nu sunt suficienţi dar, pe moment, pot rezolva anumite probleme. Pentru a-i mai ajuta pe unii, am discutat cu primarul Reşiţei şi domnul Popa a fost de acord să dăm din suma alocată Reşiţei altor primării mai puţin performante. Aşa că nicio primărie nu a rămas fără bani“, a explicat şeful judeţului. Popovici şi-a continuat pledoaria spunând că „alocările sunt pe criterii strict politice şi că proiectul este unul penal. Să ştiţi că fostul preşedinte Hurduzeu a dat cu subsemnatul la DNA pentru un proiect similar“.

Şeful judeţului a reamintit că echilibrarea bugetelor primăriilor din judeţ s-a făcut cu efortul Primăriei Reşiţa: „Municipiul are o administraţie eficientă. Din cele 3.363.000 de lei cât trebuia să aibă Reşiţa, le-am dat doar două milioane, restul sumei mergând spre primării mai puţin performante şi cu nevoi mari. Banii sunt puţini, nu ajung oricum i-am împărţi. Haideţi să vedem cât au primit celelalte primării în ultimii ani. Nu putem vorbi de fapte penale că o primărie a primit cu 50 de mii de lei mai puţin. Eu am vrut să le dau la toţi. A venit la mine primarul de Ciudanoviţa şi mi-a spus că nu vrea bani, vrea să reparăm un drum judeţean de acolo de 2 km. I-am spus că nu îl las fără bani şi că o să facem un efort de 500 – 700 de mii de lei pentru acel drum, chiar dacă este primar PSD la Ciudanoviţa. Eu nu ţin cont de culoarea politică“.

Consilierul PSD Ioan Crina a intervenit şi a spus că în anii trecuţi sumele erau discutate, acum nu s-a discutat nimic: „În trecut discutam în comisii şi plecam lămuriţi. Acum observ că toate primăriile PNL au peste 300 de mii de lei, iar tot ce înseamnă PSD are între 100 şi 150 de mii de lei. Sunteţi mai puţin umblat prin lumea asta politică, domnule preşedinte, dar chiar nu ştiu cum aţi alocat banii. Cum aţi putut aloca la unele primării, cum ar fi Anina şi Băile Herculane, mai mult decât au cerut?“. Dunca a făcut menţiunea că nu s-au alocat bani mai mulţi decât s-au cerut. Motiv pentru care secretarul judeţului, Darian Ciobanu, a cerut o pauză de 30 de minute pentru ca lucrurile să fie lămurite şi totul să fie legal. În pauza respectivă s-au reanalizat cererile primăriilor şi s-a ajuns la concluzia că nu există sume care să exceadă cererile. Într-un final, proiectul de repartizare a banilor s-a votat.

La finalul şedinţei, pentru că în timpul acesteia a existat un schimb de replici dure între Romeo Dunca şi fostul vicepreşedinte Nedelcea, replici asupra cărora vom reveni, preşedintele Consilului Judeţean a spus: „A fost o şedinţă cu şicanări nefericite. Mai mult circ decât muncă. Pierdem timp pentru lucruri de nimic. Ori eu vin dintr-o lume în care timpul este preţios, dintr-o lume în care dacă am spus că facem, facem. Accept ţigănii în Consiliul Judeţean doar pentru a nu fi acuzaţi că procedăm ca ei. Nu v-a explicat domnul Coajă (Ioan Cojocariu, liderul grupului liberal din CJ în mandatul anterior – n.r.) cum se negocia în comisii? <<Bă, ai o sută de mii, vrei? Dacă nu, la revedere, ți-i luăm și pe ăștia.>>. Nu îi putem ajuta pe toţi, nu putem face fericire şi bunăstare din nimic“.

JCS-Nina Curiţa