Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Aproape 100 de tone de plastic european sunt purtate anual de apele fluviului pe teritoriul României!

Începând de la Baziaş, sectorul românesc al Dunării transportă anual, în medie, 48,5 tone de microplastic şi 48 de tone de tone de macroplastic, relevă un studiu realizat în perioada 2022-2023 de asociaţiile Mai Mult Verde şi Global Water Partenership România, în cadrul programului Cu Apele Curate. Tehnic vorbind, macroplasticul reprezintă particule cu dimensiuni cuprinse între 2,5 cm şi 5 mm și care, sub influenţa materialelor abrazive și corozive din apă, se transformă în microplastic cu dimensiuni sub 5 mm. Cele mai mari randamente au fost înregistrate în apropiere de Moldova Veche, concentraţia de plastic în probele de aluviuni recoltate la intrarea în ţară fiind de câteva ori mai mare decât în cele recoltate în zonele Gruia şi Isaccea. „Pe baza acestor rezultate se poate considera că bazinele Porțile de Fier I și II servesc ca un rezervor de acumulare și decantare cel puțin temporară pentru plastic, astfel că după această zonă valorile înregistrate scad simțitor și se păstrează constante până la vărsarea în Delta Dunării!“, se arată într-un comunicat al celor două asociaţii.

Potrivit studiului, cele mai mari concentraţii de microplastic au fost găsite la suprafața apei (până la 60 cm adâncime), dar și la adâncime mai mare, până spre fundul apei. Microplasticele sunt transportate, cel mai probabil, fixate pe aluviuni minerale, floră și faună, ceea ce are un impact major asupra biosferei acvatice. În ceea ce priveşte analiza compoziţională, polimerii cel mai frecvent întâlniţi în probele analizate sunt polietilena (52-86%) şi polipropilena (12-26%). Primul este întâlnit în majoritatea ambalajelor alimentare şi produselor de uz casnic (pungi, recipiente) în timp ce al doilea este folosit la producerea de capace, dopuri, electrocasnice, bare şi ţevi.

Putem trage concluzia că judeţul Caraş-Severin este o poartă de intrare a plasticului european rezidual în România, de vreme ce, până la a ajunge la noi, Dunărea traversează Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia şi Serbia, precum şi mari aglomerări urbane dintre care amintim doar patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad. Ceea ce nu ne îndreptăţeşte sub nicio formă să contribuim la rândul nostru la poluarea Dunării, prin afluenţii ei, cu deşeuri de plastic în forma lor brută, pe considerentul că, nefiind macro sau micro, oricum le pescuieşte cineva înainte de Porţile de Fier.

JCS-Walter Fleck

FOTO: Cu Apele Curate