Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Sublinia prefectul judeţului, vizavi de recenta demisie a şefului DSP, în contextul prezentării cifrelor la zi legate de Covid-19!

În contextul discuţiilor purtate pentru prelungirea stării de alertă, Cristian Gâfu, prefectul judeţului Caraş-Severin, a prezentat cifrele legate de Covid-19: „În acest moment, nu mai avem nicio persoană infectată în spital. Mai sunt 3.172 de persoane în izolare, persoane care au venit de afară şi se află izolate fiecare la casa ei, şi trei persoane care sunt carantinate pentru că nu au avut posibilitatea să se carantineze altfel decât să afecteze membrii din familie care trebuiau să meargă la lucru. Sunt 1.667 de persoane testate până în acest moment. Spun eu că situaţia la nivelul judeţului este mai mult decât pozitivă şi în acest sens mulţumesc mai întâi cetăţenilor că au fost responsabili, că au respectat regulile de distanţare socială, fizică“.

Oficialul a subliniat că responsabilitatea s-a văzut şi în purtarea măştii, în aplicarea măsurilor de igienă şi a celor epidemiologice. A mulţumit şi mass-mediei pentru că nivelul mic de îmbolnăviri din Caraş-Severin se datorează şi promovării obligativităţii măştii, introdusă prin hotărâre a Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.

Referitor la demisia de săptămâna trecută a şefului DSP, Romeo Dumitrescu, prefectul judeţului a precizat: „A fost contestat de foarte multe persoane cât a condus, de două ori, în perioada asta de pandemie. Eu pot să vă spun că am colaborat foarte bine cu dânsul. Este chirurg, o persoană mai directă, obişnuit să facă ceea ce spune şi să spună ce face. Poate câteodată limbajul ăsta direct a deranjat. Dar sub conducerea dânsului, Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin a avut rezultate pozitive. Tot în acest context o să mulţumesc personalului medical şcolar, medicilor şcolari, asistentelor medicale şi medicilor stomatologi, care au funcţionat în toată această perioadă în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică. Şi împreună cu dl dr. Dumitrescu, personalul medical şcolar, dl lt.col. Octavian Crăinician, de la Rechiziţii – care a funcţionat benevol, voluntar în această perioadă la DSP –, au reuşit să scoată, dintr-o stare latentă Direcţia de Sănătate Publică“.

Potrivit oficialului, din discuţiile purtate cu alţi prefecţi de judeţ şi cu alţi şefi de DSP, „din păcate, este o stare generalizată în ţară, în interiorul direcţiilor de sănătate publică. Şi fără aceste persoane, aceşti medici şcolari sau alţi voluntari – pentru că au mai fost în ţară şi studenţi de la facultăţile de medicină –, nu s-ar fi putut desfăşura în condiţii optime activiatea în direcţiile de sănătate publică“. Însă pe viitor se va analiza ce anume trebuie schimbat în fiecare judeţ pentru eficientizarea activităţii DSP-urilor.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a ţinut să lămurească lucrurile în ce privește recenta declaraţie a primarului Ioan Popa, vizavi de Dumitrescu şi Direcţia de Sănătate Publică. Prefectul crede că Popa n-a avut informaţia corectă atunci când a făcut declaraţiile, dar că a înţeles cum stau lucrurile, schimbându-şi părerea ulterior.
Din fericire, noi stăm bine, doar două judeţe fiind pe acelaşi palier pozitiv cu Caraş-Severinul: Vaslui şi Vrancea. Asta în condiţiile în care judeţul nostru este unul de tranzit, pe lângă carantinare, prin structurile MAI asigurându-se acel culoar de trecere a celor din alte judeţe. Acest tranzit, dar şi libertatea de circulaţie sunt doar două dintre motivele pentru care starea de alertă nu se poate institui doar în anumite zone, fiind necesară momentan pe întregul teritoriu naţional.

JCS-Antoniu Mocanu