Caraş-Severin, Romania

ȘOPOTU NOU – Mai multe tronsoane din Șopotu Nou sunt curs de asfaltare. Altele noi sunt în vizor. Am reținut asta din declarația primarului Păun Baba, care ne-a vorbit despre proiectul în valoare de peste două milioane de euro, finanțat prin PNDL 2 și aflat în execuție!

Este vorba despre 10,7 km de drumuri, dintre care primarul enumeră porțiuni precum Valea Răchitei-Fața izvorului de 2,2 km, Răchita-Urzicar tot de 2,2 km, un sector 1,2 km de drum în Stăncilova, porțiunea de 2 km aflată în raza UAT Șopotu Nou a drumului care face legătura cu Sichevița sau legătura rutieră între Ravensca și DC 136. „Acest drum face legătura Văii Almăjului cu Clisura, interesul nostru a fost pentru acest drum ține de partea turistică, întrucât intrarea în Cheile Nerei se face prin comuna noastră, iar Paralela 45 și Cascada Bigăr aduceau mulți turiști în zonă. De când cascada s-a rupt, vin mai puțini turiști, însă este singurul drum care leagă zona noastră de Valea Almăjului.”, declară primarul Baba.

Un alt proiect referitor la drumurile comunei vizează asfaltarea a 2,8 km în centrul de comună, împreună cu amenajarea de rigole și trotuare. Este vorba despre un proiect pe „Anghel Saligny”, pentru care a fost deja aprobată cererea de finanțare, în prezent lucrându-se la proiectare.

Pe lângă drumuri, primăria are în vedere și dotarea cu mobilier a școlii, precum și construirea unui centru cultural nou. În primul caz, este vorba despre un proiect PNRR aprobat recent, absolut necesar după ce, mai demult, primăria a renovat școala prin forțe proprii. La centrul cultural se lucrează de ceva timp, lucrările stagnând la un moment dat mai bine de un an. S-au reluat însă și, în prezent, lucrările se centrează pe acoperiș și un zid de sprijin. „Mai demult primeam vizite din partea prietenilor noștri din Franța și mergeam și noi la ei. Organizam diverse evenimente, prilej cu care se simțea mai bine ca oricând nevoia de a avea o asemenea clădire. Este un proiect tip din care, în județ, asemenea clădiri sunt doar la noi și la Rusca Teregova!”, a încheia Păun Baba despre clădirea de 30/60m, construită printr-un proiect CNI.

JCS-Ionel Ivașcu