REȘIȚA – Legătura între Muntele Mic și Poiana Mărului ajunge în Șaua Jigoriei, apoi ocolește pe la București. Am înțeles asta din declarațiile pe care șefului Direcției Silvice (DS) Caraș-Severin, Ion Tabugan, cu privire la demersurile pe care instituția pe care o conduce le face la Ministerul Mediului pentru ca un drum forestier de 2 km să fie intabulat ca proprietate a statului român!
Concret, este vorba despre legătura între Șucu-Olteana și Șaua Jigoriei, drum forestier pe care DS l-a amenajat acum aproape 15 ani. „În 2006, la Poiana Mărului, a avut loc o întâlnire a factorilor decidenți de atunci. S-a căutat o soluție pentru ca cei cazați la pensiunile din zonă să ajungă pe Muntele Mic unde deja erau pârtii și instalații de transport pe cablu. S-a ajuns la ideea că drumul trebuie să ajungă la Șaua Jigoriei și s-a stabilit ca Direcția Silvică să facă demersuri și să accesibilizeze pădurea între Șucu-Olteana și Șaua Jigoriei, ceva mai mult de 2 km.”, declară Tabugan. Apoi DS a solicitat Regiei Naționale Romsilva investiția într-un drum forestier, pe atunci nou. Aceasta a fost aprobată, apoi s-a trecut la execuție, iar recepția finală s-a făcut pe la sfârșitul lui 2007-începutul lui 2008. „Noi ne-am făcut partea noastră!”, afirmă Tabugan. Dar mai e mult până departe…
DS este la a patra încercare, întrucât Ministerul Mediului a cerut mereu noi documente. Situație care durează de un an și jumătate. De atunci, DS a tot depus pe masa ministerului actele necesare pentru ca statul să fie proprietarul drumului. Tabugan însă speră că, în trei-cinci luni, DS să aibă toate documentele pe care le vrea ministerul pentru transferul acestei bucăți de drum și a celorlalți 17 km din Poiana Mărului până la Șucu-Olteana unde face joncțiunea. Astfel, trecând în proprietatea Consiliului Județean, drumul să se poată asfalta și să fie acces spre munte. „Sunt convins că se va reuși asta. Drumul e suficient de larg atât ca să putem circula și noi cu materialul lemnos, cât și pentru pista de biciclete din Via Transilvanica. În țările UE, unde schiul este la el acasă, n-o să vedeți locuri de cazare în vârful muntelui. Acestea sunt la baza muntelui, cum se întâmplă și la Poiana Mărului, și de acolo oamenii merg la pârtiile de schi. E firesc să fie așa și era de așteptat ca chestiunea să fie repusă pe tapet.”, a încheiat Tabugan.
JCS-Ionel Ivașcu